Economie

Onduidelijkheid over pensioen

DEN HAAG – Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het zit met de koopkracht van mensen die straks toch op hun 65e willen stoppen met werken wanneer de AOW-leeftijd is verhoogd naar 66 of 67 jaar.

Redactie economie
24 June 2011 23:15Gewijzigd op 14 November 2020 15:33
Foto ANP
Foto ANP

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft vrijdag berekend dat iemand dan voor de rest van zijn leven 6 tot 7 procent koopkracht verliest. Maar op 65-jarige leeftijd zijn grotere, negatieve effecten mogelijk.

FNV Bondgenoten had berekend dat mensen die straks op hun 65e ophouden met werken, in de periode tot de dan geldende pensioenleeftijd er in AOW wel 15 tot 25 procent op achteruit zouden gaan. Het CPB noemt die voorbeelden tot vreugde van minister Kamp van Sociale Zaken en vakcentrale FNV „niet realistisch.” Maar de FNV blijft zich zorgen maken om de negatieve inkomenseffecten die dan kunnen optreden. De vakcentrale wacht dan ook nog op „aanvullende voorstellen” van Kamp om die effecten „deels weg te poetsen.” Het CNV vindt het „ongelukkig” dat het CPB daar niet op heeft gewacht en nu met onvolledige cijfers komt.

FNV Bondgenoten blijft erbij dat het voor mensen met een laag inkomen heel moeilijk wordt er nog voor te kiezen met 65 jaar te stoppen met werken wanneer in 2020 de officiële pensioenleeftijd 66 jaar is geworden. Volgens het Centraal Planbureau hebben ook mensen met een laag inkomen die lang hebben gewerkt doorgaans voldoende aanvullend pensioen opgebouwd om die keuze te maken. De vakbond bestrijdt dit en zal het pensioenakkoord dat werkgevers, vakbeweging en kabinet hebben gesloten met een negatief advies aan zijn leden voorleggen.

Het Centraal Planbureau waarschuwt dat bij uitwerking van het pensioenakkoord goed gelet moet worden op belangen van zowel jong als oud. Het akkoord zoals het er nu ligt, zou nog veel ruimte openlaten. „Dit brengt meer dan in het oude stelsel het risico met zich mee dat de rekening vooruit geschoven wordt en dat jongeren het kind van de rekening zijn.”

Het Planbureau noemt drie zaken die, afhankelijk van de uitwerking, nadelig voor jongeren kunnen uitpakken. Pensioenfondsen zouden de verplichtingen kunnen onderschatten, er zouden te weinig buffers kunnen worden opgebouwd en de prikkel om risico’s te nemen met beleggen zou te groot kunnen worden.

Deze zaken worden volgens het CPB op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken meegenomen bij uitwerking van het zogeheten financiële toetsingskader voor pensioensparen.

FNV Bondgenoten legt het pensioenakkoord in een referendum voor aan de 475.000 leden. De bondsraad van de grootste FNV-bond heeft dat vrijdag besloten. Het leiderschap van FNV-voorzitter Jongerius staat voor de bondsraad van FNV Bondgenoten niet ter discussie. Een motie om het vertrouwen in Jongerius en de rest van het bestuur op te zeggen, is vrijdag verworpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer