Khamenei drijft Ahmadinejad in het nauw
TEHERAN – Opnieuw is een medestander van de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad gevallen. Dinsdag verdween Mohammad Sharif Malekzadeh achter de tralies, aldus persbureau Fars gisteren. Het is de zoveelste episode in de steeds hoger oplopende ruzie tussen Ahmadinejad en opperste leider Ali Khamenei.
Ahmadinejad raakt steeds verder geïsoleerd. De ultraconservatieve geestelijkheid en de Revolutionaire Garde, met wiens hulp hij tot twee keer toe tot president is gekozen, willen nu niets meer van hem weten. De staatsmedia nemen langzaam maar zeker afstand van de president.
Illustratief is de houding van ayatollah Mohammad Taghi Mesbah Yazdi. Ooit omschreef Ahmadinejad hem als zijn geestelijke leidsman. Maar in een interview vorige maand zei Yazdi volgens The New York Times dat de president de weg kwijt is. De oerconservatieve ayatollah noemde ‘de kliek’ rond Ahmadinejad „het grootste gevaar voor de islam.”
Met de kliek worden vooral Esfandiar Rahim Mashaie en de zijnen bedoeld. Mashaie is de chef-staf van de president, zijn vertrouweling en „inspiratie.” Daarnaast is er nog een andere band: de zoon van Mashaie is getrouwd met de dochter van Ahmadinejad. Vooral opmerkingen van de 51-jarige chef-staf over de rol van geestelijken in de sjiitische islam vallen slecht.
De afgelopen maanden verslechterde de relatie tussen de machtigste man van het land, Ali Khamenei, en president Ahmadinejad snel. De ruzie werd publiekelijk uitgevochten toen Ahmadinejad in april minister Heydar Moslehi van Inlichtingendiensten ontsloeg. Khamenei eiste dat het ontslag ongedaan werd gemaakt. Pas na elf dagen gaf de president mokkend toe. Sindsdien staan de verhoudingen op scherp.
Malekzadeh is het laatste slachtoffer in deze vete. Hij is een oud-medewerker van Mashaie en stapte eerder deze week op als onderminister van Buitenlandse Zaken. Dat gebeurde nadat parlementariërs hadden aangekondigd een afzettingsprocedure tegen minister Ali Akbar Salehi van Buitenlandse Zaken te beginnen als Malekzadeh niet zou verdwijnen.
Crux van het verhaal is volgens analisten dat de geestelijken vrezen dat Ahmadinejad hun de macht wil ontnemen. De strijd zal volgens deskundigen nog wel even voortduren. Pas in 2013 zijn er weer presidentsverkiezingen. Maar ze wijzen er ook op dat Khamenei de president uit het ambt kan zetten.