Buitenland

Doodstraf voor moord op activist Congo

KINSHASA (ANP/AFP) – Een militaire rechtbank in de Democratische Republiek Congo heeft vier politieagenten veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya. Drie anderen werden vrijgesproken en een achtste man kreeg levenslange celstraf.

23 June 2011 18:35Gewijzigd op 14 November 2020 15:33
Foto EPA
Foto EPA

De 47-jarige Chebeya was voorzitter van de mensenrechtenorganisatie La Voix des Sans-Voix (De Stem van hen zonder Stem). Hij had vorig jaar juni een afspraak bij de politie op het hoofdbureau in Kinshasa, maar kwam daar nooit aan. Het lijk van Chebeya werd de volgende dag elders achterin een auto aangetroffen. De chauffeur van de activist is nog altijd vermist.

Onder de veroordeelden is kolonel Daniel Mukalay, de chef van de afdeling speciale onderzoeken van de nationale politie. Hij was de „intellectuele auteur” van de moordaanslag en leidde de operatie, aldus rechter Camille Masungi, die vier uur deed over het voorlezen van de uitspraak. De advocaat van Mukalay liet weten dat hij in beroep gaat tegen het vonnis.

De andere agenten die de doodstraf kregen, zijn bij verstek veroordeeld. Zij zijn volgens de rechters degenen die Chebeya hebben vermoord. Onder hen is Christian Ngoy, de leider van elitekorps Simba. Politieagent Michel Mwila kreeg levenslang wegens medeplichtigheid. Hij zou de activist naar het politiebureau hebben gelokt. Ook Mwila gaat in beroep tegen de uitspraak.

De mannen die zijn vrijgesproken, hebben volgens de rechters niet direct met de moord te maken. Zij zijn agenten die de vrouw van Chebeya hebben misleid en zijn simkaart hebben vernietigd. Justitie had 20 jaar cel geëist tegen het drietal.

Critici stellen dat ook de sinds de moord geschorste politiechef John Numbi moet worden vervolgd. Chebeya dacht dat hij op de dag van zijn verdwijning een afspraak had met Numbi. De politiechef was in dit proces slechts een getuige.

De moord op Chebeya leidde internationaal tot beroering. Mensenrechtenorganisaties spraken hun afschuw uit. Ook de EU, de VS en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties lieten zich over de zaak uit.

De doodstraf is in Congo al sinds het aantreden van president Joseph Kabila in 2001 niet meer uitgevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer