Landbouwer Chili vaart wel bij dikke aslaag
Terwijl de aswolk van de Chileense vulkaan Puyehue het vliegverkeer op het zuidelijk halfrond hindert, heeft de uitbarsting ook goede kanten. Op middellange tot lange termijn kan de landbouwgrond er vruchtbaarder door worden.
Dat stelt Ricardo Cabeza van de universiteit van Chili. „Op de lange termijn zal de dikke laag as voordelig zijn voor de bodem. De as bevat mineralen die voedingsstoffen toevoegen aan de bodem, zoals ijzer en kalium. Vooral de zwavel zou de vruchtbaarheid kunnen verhogen. Maar dat proces duurt jaren.”
Bij een vergelijkbare uitbarsting van de Chileense vulkaan Hudson in 1991 kwamen 600.000 stuks vee om. Maar in het Argentijnse Los Antiguos, op 100 kilometer van de vulkaan, ontstond na verloop van tijd een vallei waar tegenwoordig kersen worden gekweekt voor de export.
Die voordelen kunnen niet verbloemen dat Chili en Argentinië momenteel te maken hebben met een dikke aslaag die ernstige problemen oplevert voor mens en dier. „Gezicht en luchtwegen worden aangetast en dieren gaan er dood aan”, aldus Roberto Casas van het Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek (INTA) in Argentinië.
Chili telt meer dan 2000 vulkanen. Meer dan 500 zijn geologisch actief.