Economie

Zestig gemeenten dienen claim bouwfraude in

Zo’n zestig gemeenten die zich gedupeerd voelen door de bouwfraudeaffaire hebben zich inmiddels aangemeld bij de Stichting Regres Bouwnijverheid.

ANP
17 June 2003 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

Woensdag is de laatste dag dat de stichting een claim kan indienen bij de Raad van Arbitrage. Dan moet er meer duidelijk zijn over de hoogte van de claim.

Dat heeft een woordvoerder van de voorzitter van Regres, de Utrechtse wethouder J. van Zanen, maandag gezegd. Met de pro forma stap naar de Raad van Arbitrage denken de gemeenten sterker te staan bij eventuele civiele claims. „Nadat een rekening openbaar is gemaakt, zijn er drie maanden om bij de raad in beroep te gaan.” Woensdag verstrijkt die termijn. De weken erna gebruikt de stichting om de claim uit te werken.

Afgelopen vrijdag zei wethouder Van Zanen in het tv-programma NOVA dat zestig gemeenten van plan zijn geld terug te eisen van de bouwbedrijven die genoemd zijn in de bouwfraudezaak. In de schaduwboekhoudingen die bij de bouwondernemingen zijn aangetroffen, worden 178 gemeenten genoemd.

De stichting houdt er sterk rekening mee dat een aantal gemeenten zich alsnog bij de groep zal voegen. De woordvoerder kon daarom nog niet zeggen hoe hoog de claim uitvalt. Wel is al duidelijk dat de gemeente Utrecht voor ongeveer 1 miljoen euro is benadeeld, liet de wethouder eerder al weten.

Van Zanen gaf ook aan met de NMa te willen gaan samenwerken. Een woordvoerster van de mededingingsautoriteit zei gisteren dat de informatie die de NMa tot haar beschikking heeft niet altijd „één op één” gebruikt mag worden voor civiele claims. „Aan de door de NMa verkregen informatie zijn strikte regels gesteld.”

De samenwerking behoudt daarmee een formeel karakter. De woordvoerster wees erop dat gemeenten mogelijke fraudegevallen kunnen melden bij de NMa. Verder kunnen gemeenten in civiele zaken geholpen zijn met besluiten die de NMa aan bouwbedrijven oplegt. Zo heeft de NMa in april vier bouwbedrijven boetes van in totaal 1,2 miljoen euro opgelegd voor overtredingen in Scheemda. De vier hadden afspraken gemaakt over de aanbesteding van het wegenonderhoud in die plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer