Kerken bepleiten aanpak schulden
UTRECHT – Het tij moet keren bij de aanpak van schulden, stellen de kerken die samenwerken in het landelijke project SchuldHulpMaatje.
In de Tweede Kamer had dinsdag de plenaire behandeling plaats van het wetsvoorstel schuldhulpverlening. Op uitnodiging van de projectalliantie SchuldHulpMaatje brachten politici daarom maandag een bezoek aan de Rotterdamse rechtbank. In het project werken Kerk in Actie, het Landelijk Katholiek Diaconaal Beraad en diverse andere kerken en organisaties samen.
De kantonrechter komt hen vaak tegen: mensen met schulden. Zorgverzekeraars en energiebedrijven laten hen op grote schaal voor de rechter dagen. Zoals werklozen die geen geld hebben om rekeningen te voldoen en daklozen die geen post ontvangen. De schulden variëren van een luttele 16 euro tot duizenden euro’s. Alleen al in Rotterdam gaat het om 400 mensen per dag, bleek maandag.
„Het systeem van de schuldhulpverlening zoals dat nu functioneert, faalt aan alle kanten”, stelt Carla van der Vlist, voorzitter van het project SchuldHulpMaatje. „Momenteel mislukken er meer trajecten dan er slagen. Burgerlijke gemeenten en vrijwilligersorganisaties zouden veel meer moeten samenwerken. Ook preventie kan veel schulden voorkomen. Wij voeren een sterk pleidooi voor een zogeheten moratorium. Daarbij gaat het om een periode waarin schulden niet verder kunnen oplopen door invorderingskosten en waarin problemen kunnen worden aangepakt.”
Het project richt zich onder meer op het opleiden van kerkelijke vrijwilligers tot ”schuldhulpmaatje”. Deze week is de vernieuwde website geopend: uitdeschulden.nu. Daar kunnen mensen informatie krijgen over het aflossen of voorkomen van schulden. Op een laagdrempelige manier wordt bezoekers de weg gewezen.
„Als je hulp van een SchuldHulpMaatje wilt, kun je bellen met de helpdesk. Of met een coördinator van SchuldHulpMaatje in je woonplaats. (…) Hij zal contact met je opnemen en je situatie bespreken. Hij zorgt dat je een maatje krijgt. Een maatje neemt niet al je problemen over, maar gaat samen met jou aan de slag om je zaken weer in orde te krijgen. (…) Misschien hoef je alleen maar te leren budgetteren. Of gewoon eens samen met je maatje gaan zitten en nadenken hoe jij met geld omgaat en waarom je dat zo doet.”
Naar verwachting zal de Kamer dinsdag over het wetsvoorstel schuldhulpverlening stemmen.