Canada eert zijn eigen Nederlanders
In het Canadese Halifax komt een plaquette ter herinnering aan de ongeveer 185.000 Nederlandse emigranten die hier in de vorige eeuw per schip arriveerden.
De onthulling op 30 juni gebeurt in het kader van de viering van het 75-jarig bestaan van Pier 21, een kade met gebouwen waarin tussen 1928 en 1971 emigranten en vluchtelingen werden opgevangen. Nu is dat een nationaal monument en museum.
De onthulling wordt verricht door de Nederlandse ambassadeur in Canada, J. G. van Hellenberg Hubar, en de vice-gouverneur van de deelstaat Nova Scotia, Myra Freeman. De plaquette krijgt een plaats in de entreehal van Pier 21.
Meer dan 500 Nederlandse emigranten en officiële genodigden wonen de plechtigheid bij. Volgens recente bevolkingscijfers hebben ongeveer een miljoen mensen die in Canada wonen een band met Nederland.
Na het officiële gedeelte wordt in het complex een fototentoonstelling geopend over de Nederlandse emigratie naar Canada. Ook wordt er een film vertoond over de ontberingen die Nederlandse emigranten in de eerste helft van de 20e eeuw te wachten stonden.
Aan Pier 21 zal het schip de Rotterdam zijn afgemeerd. Dat is een van de Nederlandse schepen die emigranten naar Canada brachten.
Ongeveer 1,5 miljoen emigranten en vluchtelingen arriveerden via Pier 21 in Canada. Het is de Canadese variant van Ellis Island bij New York.
In het gebouw waren ambtenaren van de immigratiedienst, de gezondheidsdienst en de douane aanwezig om alle nieuwelingen op te vangen en verder te helpen. Het complex werd in 1971 gesloten omdat het belang van het vliegtuig voor mensen die Canada als nieuw woonland hadden uitgekozen, dat van de scheepvaart had overvleugeld.
Op 28 maart 1928 was het schip de Nieuw-Amsterdam van de Holland-Amerika Lijn het eerste dat bij Pier 21 afmeerde. Tot dat moment was er in Halifax geen vaste locatie waar immigranten aan land kwamen. Andere plaatsen waar emigrantenschepen arriveerden waren Québec City, Montreal en St. John’s. Halifax was echter de belangrijkste.
De Holland-Amerika Lijn vervoerde vanuit Amsterdam en Rotterdam vele duizenden Nederlanders naar Canada. Vanaf Pier 21 vertrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog ook meer dan een half miljoen militairen voor de bevrijding van Europa. Van hen vonden er 7600 de dood bij de bevrijding van Nederland.