Amsterdamse zorgsector mikt op Turken en Marokkanen
Gezondheidsinstellingen in Amsterdam beginnen een campagne om de zorgsector te promoten bij Turken en Marokkanen. Nu zijn Turken en Marokkanen nog nauwelijks werkzaam in de gezondheidszorg. Met de campagne willen de ruim tachtig samenwerkende gezondheidsinstellingen, verenigd in Sigra, het personeelstekort in de zorg aanpakken.
De Amsterdamse zorgsector had begin dit jaar zevenhonderd vacatures op het gebied van verpleegkundig- en verzorgend personeel. Bovendien komt 40 procent van de werkenden van buiten de hoofdstad omdat in Amsterdam zelf te weinig personeel is te vinden. Bij de zorginstellingen in de hoofdstad werken ruim 40.000 mensen.
„Tweederde van alle jongeren in Amsterdam is van allochtone afkomst”, aldus projectleider J. van der Meulen maandag. „Daar zit een enorm potentieel in.” Hij vreest dat met de vergrijzing van het personeel de zorgsector over tien jaar helemaal geen mensen meer kan vinden. De medewerkers in de zorg zijn in Amsterdam gemiddeld veel ouder dan in de rest van Nederland.
Via voorlichtingslessen op scholen en het inzetten van beroemde allochtonen hoopt Sigra jonge Turken en Marokkanen te interesseren voor een baan in de zorg. Surinamers en Antillianen blijken al wel vaak voor een baan in de zorgsector te kiezen.
De zorginstellingen, het overleg van werknemers en de werkgevers in de sector en de gemeente Amsterdam tekenden maandag een convenant over de aanpak van de personeelsproblemen. Behalve het werven van allochtonen gaan de partijen zich de komende jaren inzetten voor de verbetering van huisvesting, bereikbaarheid en kinderopvang.