Politiek

Steun voor integratiebeleid kabinet

DEN HAAG (ANP) – Driekwart van de Nederlanders steunt het nieuwe kabinetsbeleid dat mensen die naar Nederland komen zich moeten aanpassen aan de Nederlandse samenleving en de waarden ervan. Het overgrote deel van de kiezers van PVV, VVD en CDA is het daarmee eens, maar ook twee derde van de SP-kiezers en de helft van de kiezers van de PvdA, D66 en GroenLinks.

20 June 2011 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 15:29
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt zondag uit kiezersonderzoek van Maurice de Hond. 58 procent is negatief over het Nederlandse integratiebeleid tijdens verschillende kabinetten-Balkenende in de afgelopen tien jaar. 83 procent steunt de plannen van het huidige kabinet voor een boerkaverbod in de openbare ruimte.

Ondanks de steun voor de uitgangspunten van de nota zegt nog wel bijna de helft van de ondervraagden dat de problemen wel gesignaleerd worden, maar dat er nog geen echte oplossingen worden geboden. Opiniepeiler De Hond stelde zijn vragen naar aanleiding van de nieuwe integratienota van het kabinet, die afgelopen week door minister Piet Hein Donner werd gepresenteerd.

In de reguliere peiling naar het aantal virtuele Kamerzetels van de politieke partijen veranderde niets, ondanks toch grote onderwerpen de afgelopen weken als bezuinigingen op de zorg, de cultuur en de publieke omroep.

De vele aandacht voor de financiële problemen van Griekenland en mogelijk nieuwe Europese steun is niet slecht geweest voor het vertrouwen in minister Jan Kees de Jager van Financiën. Doordat premier Mark Rutte flink daalde qua saldo van positief en negatief oordeel en De Jager iets steeg, is de CDA-minister de VVD-premier voorbij gestoken. De Jager doet het erg slecht bij de PVV, maar steeg in aanzien bij oppositiepartijen als D66 en GroenLinks.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer