Lilic komt eindelijk getuigen tegen zijn opvolger
De voormalige Joegoslavische president Zoran Lilic zal dinsdagochtend eindelijk getuigen in het proces tegen zijn opvolger Slobodan Milosevic voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat bleek maandagmiddag aan het eind van de zitting. Vorig jaar juli kwam Lilic ook al naar Den Haag maar wilde toen niets zeggen uit angst voor strafvervolging thuis wegens het mogelijk onthullen van staatsgeheimen.
Na een jaar van juridisch geharrewar tussen de overheid van Servië-Montenegro, de aanklagers van het VN-tribunaal en de advocaat van Lilic is er eindelijk een omslachtige regeling uit de bus gerold die voor de betrokken partijen aanvaardbaar is. De aanklagers zonden een lijst naar Belgrado met onderwerpen die ze bij het verhoor van Lilic willen aanroeren. De autoriteiten bekeken die lijst en hebben op hun beurt een verklaring/garantie opgesteld waarin de onderwerpen zijn opgenomen waarover Lilic vrijelijk kan vertellen zonder bang te hoeven zijn voor strafvervolging in zijn eigen land.
Een advocaat zal Lilic dinsdag bijstaan om te voorkomen dat hij per abuis toch antwoordt op of uitweidt over aangelegenheden die als staatsgeheim zijn aangemerkt door Belgrado. Daarnaast zullen juristen die de regering van Servië-Montenegro vertegenwoordigen, eveneens het proces bijwonen om toe te zien dat er geen zaken aan de orde komen die door Belgrado als bedreiging voor de staatsveiligheid worden gezien.
Het zal dinsdag een drukte van belang worden in rechtszaal nummer 1 in het VN-gebouw. Naast bovengenoemde partijen moeten onder anderen ook de aanklagers, rechters, amici curiae (vrienden van het hof), griffie, stenograven en natuurlijk de gedaagde zelf aanwezig zijn.
De getuige Zoran Lilic bekleedde tussen 1993 en 1997 het ambt van president in het toenmalige Joegoslavië voordat de echte sterke man in het balkanland, Slobodan Milosevic, zich die functie toe-eigende. De gedaagde staat in Den Haag terecht wegens vermeende misdaden begaan in Kosovo ten tijde van zijn presidentsschap van Joegoslavië en misdaden begaan in de oorlogen in Kroatië en Bosnië toen hij nog president van Servië was.
De getuige van dinsdag verkeerde in die tijd in de hoogste politieke kringen en kan mogelijkerwijs als zogenoemde insider-getuige voor de aanklagers een boekje opendoen over de handel en wandel van de verdachte. De Britse aanklager Geoffrey Nice temperde evenwel maandag de verwachtingen al enigszins door ten overstaan van de rechters er op te wijzen dat Belgrado veelvuldig heeft geweigerd documenten die betrekking hebben op de getuigenis van Lilic over te dragen aan de aanklagers.