Commentaar: Drank maakt dom
Den Haag is het laatste jaar minder voorspelbaar geworden. Dat maakt politiek weer spannend, maar een nadeel is dat er soms waterige compromissen ontstaan om het kabinet toch aan een meerderheid te helpen.
Dat bleek deze week opnieuw bij de onderhandelingen over de Drank- en horecawet. Volgende week stemt de Tweede Kamer over een wetswijziging en in de aanloop daarheen hadden PVV en PvdA hun hakken in het zand gezet. ”Laat tiener lekker drinken”, kopte De Telegraaf dinsdag: jongeren onder de zestien moeten in een kroeg of disco gerust een biertje kunnen drinken.
De discussie betrof de vraag hoe de wet aangescherpt kan worden. Die verbiedt nu al dat jongeren alcohol kopen in supermarkten of cafés. Het kabinet wil dat oprekken en ook het bezit van alcohol op straat, in de sportkantine of andere publieke ruimten strafbaar stellen. De PVV is daar mordicus tegen, maar gelukkig slaagde het CDA erin om een compromis te sluiten met de PvdA. Het ziet er nu naar uit dat jongeren beneden de zestien geen alcohol mogen bezitten in horecaondernemingen en op straat.
Helaas ging de PvdA niet door de bocht voor een ander onderdeel van de wet: het verhogen van de leeftijdsnorm voor de verkoop van alcohol van zestien naar achttien jaar. Minister Schippers van Volksgezondheid vond dat geen goed plan. Dat is vreemd, want zo’n verbod is er al in 17 van de 27 EU-landen. De afgelopen jaren hebben verschillende gemeenten met een hogere leeftijdsgrens geëxperimenteerd en vorige week hebben de vier grote steden en de VNG ook al aangegeven dat ze de verkoop aan minderjarigen graag willen verbieden.
Waar komt die terughoudendheid van de minister, de VVD en de PvdA toch vandaan? Juist Schippers zou overtuigd moeten zijn van het belang om alcoholgebruik bij jongeren te ontmoedigen. In een mooi tienpuntenplan zette de ChristenUnie deze week de argumenten nog eens op een rij. Wie jong begint te drinken heeft vier keer zo veel kans op verslaving. Voeg daarbij het comazuipen, overlast in en rond keten, verkeersongevallen en het zogenaamd klein leed in de gezinnen. Het is ook buiten kijf dat drankgebruik de ontwikkeling van de hersenen aantast. Drank maakt dom.
En bleef het daar maar bij. Deze week verscheen een rapport van Movisie over seksueel geweld met schrikbarende cijfers. Meer dan de helft van de jongeren tussen de 15 en de 26 jaar heeft wel eens iets meegemaakt op seksueel gebied dat over de grens ging. Alcoholgebruik is onmiskenbaar een belangrijke risicofactor.
Natuurlijk zijn al die problemen niet opgelost als de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol omhooggaat. Maar het vraagt veel geestelijke lenigheid om te begrijpen waarom sommige partijen tegen beter weten in jongeren zo veel mogelijk vrijheid willen bieden. Het doet denken aan een ander recent akkefietje, toen sommige Kamerleden geen goed woord over hadden voor het internetfilter Kliksafe, waarmee ouders zichzelf en hun kinderen willen beschermen. Die opstelling staat haaks op de taak die de overheid heeft: het kwaad in te perken en de ongebondenheid te beteugelen.