Binnenland

Van Heukelom: Gemeente krijgt jeugdzorg, plús wachtlijsten, erbij

GOUDA – Zorgwethouders moeten zich tijdig voorbereiden op de door het kabinet voorgenomen decentralisatie van de jeugdzorg, ook al krijgt de overheveling van taken pas haar beslag tussen 2014 en 2016.

Van onze verslaggever
17 June 2011 22:50Gewijzigd op 14 November 2020 15:28
Foto RD
Foto RD

Die waarschuwing deed SGP-gedeputeerde G. R. J. van Heukelom vrijdag in Gouda op een door het partijbureau van de SGP georganiseerde studiedag.

De decentralisatie van de jeugdzorg is onderdeel van het onderhandelingsakkoord dat VVD, CDA en PVV afgelopen najaar overeenkwamen. Daarbij gaat het om de totale jeugdzorg, dat wil zeggen: de provinciale jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering, de jeugd-GGZ, de zorg aan licht verstandelijk beperkte jeugdigen en de gesloten jeugdzorg.

„Let u erop dat u álle jeugdzorgtaken erbij krijgt”, aldus Van Heukelom. Hij waarschuwde met name voor de gevolgen van de overheveling van de jeugd-GGZ, die nu nog wordt uitgevoerd door de zorgkantoren. „Kijkt u eerst welke wachtlijsten van deze sector u erbij krijgt. En bedenk vervolgens dat u straks verplicht bent wachtlijstloos uw werk te doen.”

Gemeenten kunnen de jeugdzorg succesvol organiseren als ze inzetten op preventie, stelde de gedeputeerde. „Dat houdt onder andere in dat u als wethouder zorg integraal moet doen, bijvoorbeeld met uw collega van Ruimtelijke Ordening. Als ik met een wethouder door een stad rijd, vraag ik hem wel eens: Waar moet jouw jeugd spelen? Als we geen goede speelplekken aanleggen, gaan jongeren hangen. Dan kweken we onze eigen probleemjeugd.”

Het knooppunt van de gemeentelijke hulpverlening wordt het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG); een laagdrempelige voorziening waarin alle aanbieders van zorg samenwerken en ouders terechtkunnen voor hun hulpvragen. „SGP-wethouders komen straks voor de uitdaging te staan om ruimte te scheppen voor het zorgaanbod van identiteitsgebonden zorginstellingen”, stelde SGP-wethouder H. Akkerman van Giessenlanden. De mogelijkheden om reformatorische ouders door te verwijzen naar christelijke zorginstellingen stijgen volgens hem aanzienlijk als gemeenten de zorgcoördinatoren van middelbare scholen bij CJG’s betrekken. „De samenwerking tussen scholen en zorginstellingen is vaak al redelijk georganiseerd.”

Bovendien, zo stelden Akkerman en Van Heukelom, ligt de nadruk van het beleid straks op het aanpakken van opvoedproblemen in gezinnen en hun vertrouwde sociale netwerk, met steun van externe deskundigen. „Als we er tijdig in slagen om onze scholen en kerken erbij te betrekken, biedt dat mogelijk ook kansen voor onze gezindte”, aldus Akkerman.

Uiterlijk in 2016 moet de decentralisatie van de jeugdzorg zijn gerealiseerd. Tegelijkertijd met de overheveling willen VVD, PVV en CDA op de kosten voor de jeugdzorg besparen. Het kabinet mikt op een jaarlijks besparingseffect dat kan oplopen tot 300 miljoen euro vanaf 2017.

Directeur Z. B. Nitrauw van de christelijke instelling voor jeugdzorg SGJ vreest dat kaalslag het gevolg zal zijn van de overheveling. „Ik denk aan het lokale welzijnswerk. In 1978 zijn we begonnen het te decentraliseren. Nu is het er gewoon niet meer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer