Binnenland

EO blij met zelfstandige plek

HILVERSUM – De EO is blij dat de omroep in de vrijdag gepresenteerde kabinetsplannen een zelfstandige positie houdt. Tegelijkertijd wordt hij geraakt door de „forse bezuinigingen.”

Binnenlandredactie
17 June 2011 20:54Gewijzigd op 14 November 2020 15:28
Directeur Arjan Lock van de EO. Foto EO
Directeur Arjan Lock van de EO. Foto EO

Dat stelt EO-directeur Arjan Lock. Het kabinet snijdt 200 miljoen euro in de mediabegroting. De landelijke omroepen moeten het met 127 miljoen minder doen.

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil het aantal omroepen terugdringen van 21 naar 8. Ze neemt een eerder voorstel van de omroepen over. Daarin fuseren KRO en NRCV, VARA en BNN, en TROS en AVRO. Zelfstandig blijven EO, MAX, VPRO, NOS en NTR. „De ingrepen zijn pijnlijk, maar de kwaliteit van het Nederlandse omroepbestel blijft bestaan”, zei de minister gisteren.

Lock is blij dat de minister „uitgaat van een pluriform omroepbestel, waarbij omroepverenigingen het hart van dat bestel” vormen. „In het bestel heeft de EO een helder profiel. Wij staan ergens voor en hebben een krachtige vereniging. Wij binden onze leden door middel van bijvoorbeeld de Nederland Zingt-dag of ons programmablad Visie. Dat weet de minister te waarderen.”

Anders dan nu tellen straks ook alle leden boven de 400.000 leden mee in de verdeling van het budget. Daarom zal de EO in de toekomst meer werk maken van ledenwerving. Volgens een telling uit 2009 heeft de omroep 440.000 leden. De kosten voor een omroeplidmaatschap stijgen van zo’n 6 euro tot ten minste 15 euro, zo wil het kabinet.

De EO heeft een totaalbudget van zo’n 60 miljoen euro, waarvan 40 euro subsidie. Van die 40 miljoen moet de omroep naar schatting ten minste 7 miljoen inleveren. De bezuinigingen nopen om te schrappen in programma’s, stelt Lock. „Denk aan een spelletjesprogramma. We handhaven programma’s die te maken hebben met onze missie ”leef je geloof”. Dus programma’s als ”Op zoek naar God” en ”Nederland Zingt” verdwijnen niet.”

Diverse omroepen reageren sceptisch op de kabinetsplannen. De VARA en BNN besloten gisteren de fusiebesprekingen op te schorten en zelfstandig te blijven. Ze vinden dat ze door een fusie worden gestraft.

Ook het samengaan van TROS en AVRO is geen uitgemaakte zaak meer. „Nu de minister aangeeft dat de verdeling van het omroepbudget voortaan zal plaatsvinden op basis van ledenaantallen, zal de TROS opnieuw met zijn leden gaan overleggen of een fusie met de AVRO zinvol is”, aldus de TROS gisteren.

Politici reageren verdeeld. Het CDA is „zeer tevreden. De financiële opgave is fors voor Hilversum, maar met dit plan ontstaat een krachtiger publieke omroep.” De ChristenUnie is „blij dat het kabinet heeft gekozen voor kleur en diversiteit op tv en radio door de financiering te koppelen aan het aantal leden.”

PvdA-Kamerlid Van Dam vindt dat „de publieke omroep minder van ons allemaal wordt, want populaire programma’s als Boer zoekt Vrouw dreigen te verdwijnen. Dat komt doordat de omroepen die deze programma’s maken het hardst getroffen worden. Maar we krijgen wel veel meer EO op tv. De biblebelt en de grachtengordel kunnen blij zijn. Voor gewone Nederlanders valt er minder te genieten op tv.”

Voorzitter Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) stelt: „Hilversum gaat jaren van ontslagen, onzekerheid en reorganisaties tegemoet. Tegelijk wil de Publieke Omroep blijven proberen het publiek zo veel mogelijk te ontzien.” Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten staat „het voortbestaan van de brede publieke omroep in het algemeen en zijn journalistieke taak in het bijzonder onder enorme druk.” De Wereldomroep moet fors inkrimpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer