Slechts drie Nederlandse gekkekoeienziekte-doden sinds 1997
UTRECHT (ANP) – Voor zover bekend zijn in Nederland sinds 1997 maar drie mensen overleden aan de gekkekoeienziekte. Dat blijkt uit onderzoek van pathologen van het UMC in Utrecht. Aan het begin van de uitbraak in de jaren ‘90 vreesden deskundigen dat de ziekte duizenden slachtoffers kon maken in Nederland.
Het zou wel kunnen dat nog meer mensen overlijden aan de gekkekoeienziekte, aldus neuropatholoog professor Annemieke Rozemuller-Kwakkel vrijdag. „Dat komt omdat het heel lang duurt voordat de ziekte zich openbaart na besmetting. Het kan nog een paar jaar duren voordat we weten of we die piek in sterftecijfers gehad hebben.”
Gekkekoeienziekte is een variant van Creutzfeldt-Jakob die ontstaat door het eten van met BSE besmet rundvlees. Begin jaren ‘90 is dit vlees in de Nederlandse voedselketen terechtgekomen. De ziekte kan ook overgedragen worden via het bloed van mensen die nog niet weten dat ze besmet zijn.
In het Verenigd Koninkrijk zijn al vier gevallen bekend van mensen die via bloeddonatie gekkekoeienziekte hebben overgedragen op anderen. Voor zover bekend zijn al 170 Britten overleden aan de gekkekoeienziekte.
Patiënten krijgt eerst angststoornissen en hallucinaties. Daarna volgen evenwichts- en bewegingsstoornissen. De patiënt wordt uiteindelijk dement. Het zenuwstelsel wordt aangetast waardoor de zieke veel pijn ervaart. De ziekte is niet te genezen; artsen kunnen slechts de pijn bestrijden.
De ziekte is alleen vast te stellen door onderzoek van de hersenen na overlijden. Artsen van het Nederlandse Surveillance Centrum voor Prionziekten proberen zoveel mogelijk de hersenen te onderzoeken van mensen waarvan vermoed wordt dat ze overleden zijn aan Creutzfeldt-Jakob.