Rutte blij met Franse steun Griekenland
DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte juicht het toe dat Frankrijk opgeschoven is naar het standpunt van Duitsland en Nederland over de vrijwillige deelname van de private sector bij het financieel ondersteunen van Griekenland.
Vrijdag bespraken de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy de situatie van het noodlijdende Griekenland. Ze bleken op een lijn te zitten. „Dat is goed nieuws”, aldus Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. De premier wees erop dat Frankrijk tot voor kort een bijdrage van de private sector nog afwees.
Rutte en minister Jan Kees de Jager (Financiën) benadrukten dat het geen halszaak is om volgende week in Europa een akkoord te bereiken over nieuwe financiële steun aan Griekenland. „Beter een goed besluit, dan een snel besluit”, aldus Rutte.
Nederland stelt een aantal strikte voorwaarden waar aan voldaan moet worden voordat er sprake kan zijn van extra financiële steun aan Griekenland. Zo dient Griekenland stevige bezuinigingen en hervormingen door te voeren en moet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) betrokken zijn. Daarnaast bepleitte De Jager eerder in Europa al dat banken, pensioenfondsen en verzekeraars de looptijd van hun leningen verlengen om Griekenland te helpen. Wat De Jager betreft levert de private sector een bijdrage van zeker 20 tot 30 procent van de totale nieuwe lening.
Vanaf zondag gaat het overleg in Europa verder tussen de ministers van Financiën, later volgende week volgt een top van regeringsleiders. De Jager voorspelde „een zwaar weekeinde”, waarin niet zeker is of er een akkoord gesloten kan worden. Rutte en De Jager wilden niet speculeren over de vraag wanneer er een oplossing voor Griekenland moet zijn. Donderdag kwam naar buiten dat Duitsland zou aansturen op een besluit in september.
Rutte toonde zich optimistisch over het eindresultaat. „Ik denk dat het mogelijk is hieruit te komen.” De Jager zei donderdagavond laat nog contact te hebben gehad met zijn Duitse collega. Volgens hem zitten Duitsland en Nederland nog steeds op een lijn.