Van Bijsterveldt: Omroepkwaliteit blijft
DEN HAAG (ANP) – „De ingrepen die we doen zijn pijnlijk, maar de kwaliteit van het Nederlandse omroepbestel blijft bestaan.” Dat zei minister Marja van Bijsterveldt (Media) vrijdag in een toelichting op haar mediaplannen, die ze door het kabinet heeft geloodst. „Uit onderzoek blijkt dat we 127 miljoen euro kunnen bezuinigen zonder dat die kwaliteit wordt aangetast en dat een derde net kan worden behouden. Ik ben daar ontzettend blij mee.”
De CDA-bewindsvrouw gaat besparen door omroepen te laten fuseren. Verder schuift ze onder meer met budgetten van de omroeporkesten en het omroepkoor en brengt ze de Wereldomroep onder bij de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op die manier bespaart ze in totaal 200 miljoen euro.
„Op welk budget de Wereldomroep daar kan rekenen ligt nog niet vast”, legt zij uit. „De verantwoordelijkheid voor de banen die er zullen verdwijnen neem ik zwaar. We hebben het altijd over ‘Hilversum’, maar achter die naam zit natuurlijk een flink aantal mensen.”
Voorafgaand aan de beslissing in de ministerraad sijpelden al wat plannen door. De fusieplannen werden door de omroepen zelf en omroepkoepel NPO voorgesteld. Het idee om de landelijke omroepen te laten integreren met regionale zendgemachtigden was nog niet duidelijk. Van Bijsterveldt kan er nog niet zoveel over zeggen. „De koepel van regionale zenders, ROOS, en NPO hebben het zelf voorgesteld. Ze krijgen nu een halfjaar om dat plan uit te werken en in die tijd moeten ze bepalen welke onderdelen ze samen kunnen doen. De ‘regio’ krijgt mogelijkheden op het nationale net, maar houden wel hun regio als basis.”
De omroeporkesten en het omroepkoor vallen onder het MCO: het Muziekcentrum van de Omroep. Dat centrum moet ook bezuinigen, maar de minister heeft plannen met andere overheden gezelschappen overeind te houden. Het Metropole Orkest bijvoorbeeld heeft potentie om op eigen benen verder te gaan. Die mogelijkheid wordt onderzocht in samenwerking met Almere, de stad „waar ik ooit wethouder was”. Volgens Van Bijsterveldt past het Metropole Orkest bij een jonge stad als Almere. Als het plan slaagt, krijgt het gezelschap eenmalig geld van het Rijk. Eenzelfde optie bekijkt zij voor het Radio Filharmonisch Orkest. In dat geval is Utrecht in beeld.