Wetenschap & techniek

Ongrijpbaar Higgsdeeltje ontglipt detector deeltjesversneller LHC van CERN keer op keer

Zoals een goochelaar een wit konijn in zijn hoed laat verdwijnen, zo ontsnapt het ongrijpbare Higgsdeeltje keer op keer uit het zicht. Soms ‘ziet’ de ene detector van de deeltjesversneller LHC in Genève het wel, terwijl het scherm van de andere detector leeg blijft.

17 June 2011 12:50Gewijzigd op 14 November 2020 15:27
De magneten van de CMS-detector zijn de krachtigste ter wereld. Foto EPA
De magneten van de CMS-detector zijn de krachtigste ter wereld. Foto EPA

Natuurkundigen moeten nog altijd één belangrijke vraag beantwoorden om hun deeltjestheorie sluitend te krijgen: hoe ontstaat massa? Daarvoor voorspelt de theorie het bestaan van nog één deeltje: het zogeheten Higgsboson. Ondanks een verwoede jacht is dat nog steeds zoek.

Volgens een gelekt rapport heeft de grote Atlasdetector onlangs een glimp van het Higgsboson opgevangen. Vier natuurkundigen zagen in de meetresultaten van de Atlasdetector een afwijking; mogelijk waren Higgsdeeltjes vervallen in fotonenparen.

Nadat de gegevens uit de tweede detector, de CMS, waren doorgerekend, was de teleurstelling groot. Deze gaf taal noch teken van het deeltje. Het signaal van de Atlasdetector was mogelijk een fout in de analyse, aldus tijdschrift New Scientist vorige maand.

Hoewel het CMS-rapport niet officieel is vrijgegeven aan het publiek, lekte ook dit uit. New Scientist concludeert dat beide lekken een bewijs vormen voor de hooggespannen verwachtingen rond het onderzoek naar het Higgsboson.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer