Rosita, een kalf uit Argentinië dat moedermelk gaat geven
Een van de eerste koeien ter wereld die ‘moedermelk’ kunnen maken, is onlangs in Argentinië met een keizersnede ter wereld gekomen. Dat meldde het Britse dagblad The Daily Telegraph zaterdag.
Wetenschappers van het Argentijnse National Institute of Agribusiness Technology in Buenos Aires hebben twee moedermelkgenen ingebouwd in het embryo van het Jerseykalf.
„Als Rosita volwassen is, zal zij twee eiwitten maken die ook in een menselijke melkklier gevormd worden gedurende de borstvoeding”, aldus Adrian Mutto, biochemicus aan de universiteit van San Martin, die nauw bij het project betrokken was.
Het gaat om de eiwitten lactoferrine, dat jonge kinderen voorziet van een verhoogde afweer tegen infecties, en om het antibacteriële lysozym.
Ook de Chinezen claimden in april een genetisch gemanipuleerde koe te hebben die moedermelk maakt, maar deze produceert slechts één menselijk eiwit.
Rosita is inmiddels een Argentijnse beroemdheid geworden. De Argentijnse president Cristina Kirchner vertrouwde de samengestroomde pers zaterdag toe dat het dier aanvankelijk Cristina zou heten, maar het staatshoofd bedankte voor de eer. „Welke vrouw zou het prettig vinden dat een koe naar haar is vernoemd?”