Buitenland

„Koning Arthur was een Italiaan”

Koning Arthur, de Britse vader des vaderlands, was eigenlijk Italiaans.

ANP
16 June 2003 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

De Arthur-legendes over het zwaard in de rots en de zoektocht naar de Heilige Graal zijn niet meer dan kopieën van oudere Italiaanse verhalen. Dat blijkt tenminste uit een studie van een Italiaanse geleerde mediëvist. De Engelse krant The Times publiceerde maandag diens, voor Britten blasfemische, bevindingen.

De Italiaanse mediëvist Mario Moiraghi kwam tot deze conclusies na onderzoek naar een Italiaanse versie van het mysterieuze zwaard dat in een rots gekliefd is. Dit onwrikbare zwaard wordt tot op de dag van maandag bewaard in een gotische abdij op zo’n dertig kilometer van de Italiaanse stad Siena.

Het wapen zou toebehoord hebben aan Sint Galgano, een Toscaanse edelman uit de 12e eeuw die na een leven van arrogantie, lust en geweld een kluizenaar werd nadat de aartsengel Michaël aan hem verschenen was. De geweldenaar markeerde zijn bekering door zijn zwaard in een rotsblok te stoten.

Tot nu toe werd aangenomen dat de avonturen van Sint Galgano imitaties waren van de levensloop van Koning Arthur. Maar kenner van de middeleeuwen Moiraghi stelt dat het precies andersom is gegaan. In zijn boek ”Het raadsel van Sint Galgano” stelt hij dat de legenden rond Koning Arthur geïnspireerd werden door verhalen van rondtrekkende Toscaanse troubadours. Vergelijking van teksten over Sint Galgano en Koning Arthur lijken deze these te bevestigen. De verhalen van Sint Galgano blijken van een oudere datum te zijn.

Ook andere elementen uit de Arthur-mythologie zijn ontleend aan het leven van Galgano. Zo zou de zoektocht naar de Heilige Graal ook een geliefde bezigheid van de Italiaan geweest zijn en zou de Ronde Tafel geïnspireerd zijn op de vorm van de oude kapel die rond het onbeweeglijke zwaard is gebouwd.

Specialisten die het zwaard hebben onderzocht, zeggen dat het zwaard uit de twaalfde eeuw stamt, gezien de stijl en de legering. De plaatselijke kerkelijke autoriteiten hebben nog geen toestemming gegeven om de rots uit te laten graven. Het vermoeden bestaat dat het lichaam van Arthurs grote voorbeeld daaronder ligt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer