Breed gedragen Veteranenwet ingediend
DEN HAAG (ANP) – Alle partijen in de Tweede Kamer hebben donderdag een Veteranenwet ingediend waarmee ze veteranen erkenning en zorg willen geven. De wet geldt voor alle militairen die op missie zijn geweest, ook die nu nog bij Defensie werken.
Volgens de partijen hebben de veteranen recht op waardering voor hun inzet in oorlogen en tijdens vredesmissies. Daarnaast moeten ze kunnen rekenen op goede zorg als ze lichamelijk of psychisch letsel aan hun uitzending hebben overgehouden. Zo regelt de wet een goede informatievoorziening voorafgaande aan de missie over gezondheidsrisico’s. Als er toch problemen ontstaan, moet er zo snel mogelijk zorg geboden worden.
Er komt één loket waar veteranen en hun omgeving 24 uur per dag terechtkunnen met vragen. Verder kunnen ze met klachten aankloppen bij een speciale ombudsman. Het initiatief lag in de Kamer vooral bij de PvdA, SP, D66 en GroenLinks. Volgens een van de initiatiefnemers, PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink, is het maatschappelijk draagvlak breed. In de aanloop naar het voorstel waren militaire vakbonden, juristen en veteranenclubs betrokken.
De wet is na veel gedoe tot stand gekomen. Defensie zou een wet maken, maar dat duurde de Kamer te lang. Een heikel punt was dat Defensie wilde dat alleen veteranen onder de wet zouden vallen die de actieve dienst hadden verlaten. Later was Defensie toch bereid de definitie te verruimen en paste ze het eigen wetsvoorstel aan. De initiatiefnemers zetten toch hun eigen plan door en kregen donderdag ook de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV op hun lijn.
Minister Hans Hillen van Defensie is blij met het initiatief en heeft zijn eigen voorstel laten vallen. Volgens Defensie is het belangrijk dat de inspanningen voor erkenning en waardering worden verankerd, evenals de bijzondere zorgplicht. Ook is de brede steun in de Kamer al een teken van respect voor veteranen, aldus het departement in een reactie.
Maandag spreekt de Tweede Kamer over de veteranennota, maar dat is het veteranenbeleid over de afgelopen jaren. De nieuwe wet veegt allerlei regelingen min of meer bijeen.
Eijsink van de PvdA zal het wetsvoorstel als eerste woordvoerder verdedigen in de Kamer. Ze hoopt dat in september te doen. Na behandeling in de Eerste Kamer kan de wet wat haar betreft in 2012 ingaan.