„Geld industrie naar voedingsexperts”
BRUSSEL – Meerdere leden van het panel van de Europese Voedingsmiddelen Autoriteit EFSA, dat onder meer adviseert over kunstmatige toevoegingen aan voedsel, hebben banden met het bedrijfsleven.
Dat stelt de Corporate Europe Observatory (CEO), een internationale campagnegroep die zegt op te komen voor onder meer het milieu en lagere sociale klassen, op grond van onderzoek.
De organisatie analyseerde de lijntjes die er lopen tussen het panel van de EFSA, dat de Europese Commissie adviseert over voedseladditieven, en de voedingsmiddelenindustrie. Het gaat daarbij om beoordeling van de veiligheid van smaakversterkers, kleur- en zoetstoffen zoals aspartaam.
CEO meldt belangenverstrengeling te hebben vastgesteld bij elf van de twintig leden van het panel wegens samenwerking met de voedingsmiddelenindustrie. Onder de elf zijn twee Nederlandse voedingswetenschappers.
Eén is de Wageningse toxicoloog prof. dr. Ivonne Rietjens, vice-voorzitter van het EFSA-panel. De andere is de zelfstandig werkende adviseur en toxicoloog dr. Gerrit Speijers, rapporteur van het EFSA-panel.
„Rietjens ontvangt sinds 2005 geld van de Zwitserse voedingsgigant Nestlé voor haar laboratoriumonderzoek naar smaakstoffen en flavonoïden. Sinds 2010 krijgt ze ook geld van de Internationale organisatie van kleurstofindustrieën IOFI”, aldus CEO. Daarnaast zou ze onder meer zijn betrokken bij adviseurswerk voor de Amerikaanse kleur- en smaakstoffen associatie FEMA, volgens de CEO een industriële lobbygroep. Speijers zou frisdrankgigant Speijers PepsiCo en Danone adviseren.
Rietjens verklaart dat smaakstoffen niet vallen onder de opdracht van het panel. Als dat het geval zou zijn, zou ze haar betrokkenheid op dit punt hebben gemeld.
Speijers stelt dat er bij hem geen sprake is van belangenverstrengeling. „Als ik betrokken zou raken bij de evaluatie van kleurstoffen of andere additieven van PepsiCo, zou ik de betreffende vergadering verlaten.”
De EFSA hanteert strikte regels om belangenverstrengeling tegen te gaan, zo meldt de organisatie op haar website. CEO vraagt de EFSA echter dezelfde regels voor belangenverstrengeling te gaan hanteren als de Europese Geneesmiddelen Autoriteit. In dat geval zouden de twee Nederlandse deskundigen, en nog twee buitenlandse collega’s, volgens CEO geen zitting meer mogen hebben in het panel.
De EFSA ligt al enige tijd onder kritiek naar aanleiding van publicatie van –volgens de CEO controversiële– rapporten over voedseladditieven, zoals aspartaam en caramelkleurstoffen.