„Duitse werkloosheid naar 5 miljoen”
Het aantal werklozen in Duitsland kan komende winter de 5 miljoen bereiken.
Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer zaterdag op een bijeenkomst van zijn partij, de Groenen. Op dit moment telt het land 4,3 miljoen werklozen, 10 procent van de beroepsbevolking.
De bewindsman drukte zijn gehoor op het hart akkoord te gaan met de economische hervormingen die de regering in gang heeft gezet. De economie van Duitsland is de grootste in Europa, maar het gaat er nu niet goed. Het land balanceert op de rand van een recessie en de groei zal dit jaar volgens analisten hooguit 0,5 procent zijn.
Intussen hebben Duitse ondernemingsorganisaties, vakbonden en oppositie positief gereageerd op het voorstel van minister van Financiën Hans Eichel om de economie met belastingverlagingen een impuls te geven. Daarmee groeit de kans dat de voor 2005 geplande verlaging van de inkomstenbelasting een jaar wordt vervroegd. Met die maatregel geeft de bondsregering voorrang aan economische groei boven de criteria van het EU-stabiliteitspact. Als Duitsland in 2004 voor de derde maal de criteria van het stabiliteitspact schendt, riskeert het land een boete van 10 miljard euro.
Ondernemers en wetenschappers verwachten in 2004 een extra groei van 0,5 procent als gevolg van het vervoegen van de belastingverlagingen.
Voorzitter Michael Rogowski van ondernemersvereniging BDI meent dat er „direct meer zal worden geïnvesteerd.” Wel maant hij de regering tegelijkertijd fors in de uitgaven te snijden. De fiscale maatregel betekent een jaarlijkse lastenverlichting van ruim 18 miljard euro en is van groot belang voor de vele kleine en middelgrote bedrijven in Duitsland, die veelal onder de inkomstenbelasting vallen. Ook particulieren gaan er fors op vooruit.
Eichel zet met zijn voorstel zijn collega-bewindslieden bij de SPD onder druk om te bezuinigen. Hij heeft zijn politieke lot verbonden aan de „geloofwaardigheid” van zijn begrotingsbeleid, terwijl zijn collega’s steeds minder bereid zijn te snijden in hun uitgaven. Eichel verbindt het vervroegen van de belastingverlaging daarom aan strikte voorwaarden. Coalitiepartner de Groenen sloot zich gisteren op het partijcongres daarbij aan.
Steun krijgt Eichel ook van de oppositie, die in de Bondsraad haar toestemming moet geven. „Wij zijn bereid mee te werken als er voldoende bezuinigingen op overheidssubsidies en structurele hervormingen in de sociale zekerheid tegenover staan”, zegt oppositieleider Angela Merkel (CDU/CSU). Net als Eichel verlangt Merkel verder een „rechtmatige” begroting in 2004. Volgens de Duitse grondwet mag de bondsregering niet meer schulden maken dan dat zij investeert. In 2004 wil Eichel circa euro 25 mrd investeren.