Congresleden slepen Obama voor rechter
WASHINGTON (ANP) – Een aantal leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Barack Obama woensdag voor de rechter gedaagd vanwege de Amerikaanse deelname aan de militaire missie in Libië. Dat meldde CNN.
De tien volksvertegenwoordigers, zeven van de Republikeinse en drie van de Democratische Partij, menen dat de Amerikaanse deelname aan de strijd in Noord-Afrika illegaal is omdat het Congres er geen toestemming voor heeft gegeven. In de aanklacht die is ingediend bij een federale rechter in Washington vragen ze de rechter verdere deelname aan de missie te verbieden.
Volgens de Afgevaardigde Dennis Kucinich, een pacifistische partijgenoot van Obama uit Ohio, „gebruikt de regering internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de NAVO om de inzet van militair geweld in het buitenland te autoriseren, in strijd met de grondwet”.
Met het proces moet volgens Kucinich het Amerikaanse volk worden beschermd tegen deze vermeende illegale praktijken. De Republikeinen steunen de rechtszaak omdat Obama belastinggeld zou verkwisten met de operatie in Libië.
De militaire operatie in Libië onder leiding van de NAVO duurt al bijna 90 dagen. Daarmee lijkt de Amerikaanse deelname aan de missie in strijd met de War Powers Act van 1973 te komen. Volgens die wet moet een president binnen 60 dagen van het Congres groen licht krijgen voor een militaire interventie of moet het staatshoofd de troepen binnen 90 dagen terugtrekken.
Het Witte Huis houdt echter vol dat de Amerikaanse deelname niet in strijd met de War Powers Act is. De regering heeft het Congres voortdurend op de hoogte gehouden, onder meer in hoorzittingen van de volksvertegenwoordiging, aldus een woordvoerder.