Binnenland

Farah Karimi: Neutraal in MO-conflict

DEN HAAG (ANP) – Vier Nederlandse ontwikkelingsorganisaties die zich samen inzetten voor een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict spreken tegen dat ze partij kiezen voor een van de partijen. „We kiezen wel partij voor mensenrechten en de positie van burgers”, zei algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam Novib woensdag namens de organisaties in een gesprek met Tweede Kamerleden.

15 June 2011 13:25Gewijzigd op 14 November 2020 15:25
Foto ANP
Foto ANP

Het maakt volgens haar dan niet uit of het Israëliërs, Arabische Israëliërs of Palestijnen zijn. Oxfam Novib, ICCO, Cordaid en IKV Pax Christi hadden gevraagd om een keer rechtstreeks met politici te kunnen spreken. Vragen die politieke partijen over de organisaties en hun werk stellen, worden altijd door de minister van Buitenlandse Zaken beantwoord. Dat vinden de organisaties jammer, juist omdat het om politiek gevoelige kwesties gaat.

Dat bleek ook tijdens hun ontmoeting met de Kamerleden, van wie ze kritische vragen kregen. Zo zei Henk Jan Ormel van regeringspartij CDA dat het er soms op lijkt dat de ontwikkelingsorganisaties partij kiezen. Joël Voordewind van de ChristenUnie plaatste vraagtekens bij hun oproep om producten uit Israëlische nederzettingen in bezette gebieden te boycotten en bij financiële steun aan organisaties die het Nederlandse regeringsbeleid tegenwerken. Ook Johan Driessen van de PVV, de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, confronteerde de organisaties met omstreden steun aan in zijn ogen anti-Israëlactiviteiten.

Algemeen directeur René Grotenhuis van Cordaid wees erop dat lokale partners in Israël en de Palestijnse gebieden geen marionetten van de Nederlandse organisaties zijn. Wel worden er afspraken gemaakt. Zo mogen ze niet oproepen tot haat en geweld en geen dingen doen die in strijd zijn met het internationaal recht. „De partners hebben een eigen verantwoordelijkheid. Wij toetsen niet of ze het eens zijn met het Nederlandse beleid”, zei Grotenhuis.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) had begin dit jaar gedreigd de subsidie aan ontwikkelingsorganisaties te korten als ze financiële steun geven aan zaken die strijdig zijn met het regeringsbeleid. Aanleiding voor die aankondiging was de steun van ICCO aan de Palestijns georiënteerde website Electronic Intifada, waarop ook boycotoproepen tegen Israël staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer