Geen steun PVV voor drankbeleid coalitie
DEN HAAG – Het voorstel van het VVD/CDA-kabinet om het bezit van alcohol bij jongeren onder de 16 in publiek toegankelijke ruimten strafbaar te stellen, stuit op fel verzet van gedoogpartner PVV.
Tijdens een Kamerdebat noemde PVV-woordvoerster Agema het plan dinsdag „misplaatst en disproportioneel.”
Door het wegvallen van de PVV-steun is het kabinet aangewezen op andere fracties om de maatregel erdoorheen te krijgen. Dat lijkt een onmogelijkheid, omdat alleen de SGP het kabinet hierin volledig steunt.
SP, PVV en GroenLinks zijn mordicus tegen en willen dat het kabinet het plan intrekt. Ook de CU en D66 staan sceptisch tegenover de maatregel. De PvdA vindt dat jongeren alleen strafbaar gesteld kunnen worden voor alcoholbezit op de openbare weg. In andere ruimtes zijn ofwel ondernemers ofwel ouders verantwoordelijk, aldus PvdA-Kamerlid Bouwmeester dinsdag.
Ook het kabinetsvoorstel voor de sluitingstijden in de horeca ontbeert de steun van de PVV. Het kabinet wil dat gemeenten de sluitingstijden vastleggen in de plaatselijke verordening, na een debat met horecaondernemers en burgers. Gemeenten kunnen kroegen die openstaan voor jeugdige bezoekers dwingen om eerder dicht te gaan dan cafés waar alleen ouderen naar binnen mogen. De PVV wil dat de keus voor de sluitingstijd bij de ondernemers blijft.
Overigens is de coalitie ook intern verdeeld over het te voeren drankbeleid. Zo wil minister Schippers (VVD) af van de huidige experimenteerruimte voor gemeenten om de verkoop van zwak alcoholhoudende drank door supermarkten te beperken tot jongeren die minstens 18 jaar zijn. „Het CDA betreurt dat”, aldus Kamerlid Uitslag dinsdag.
CDA, CU en SGP willen dat gemeenten mogen blijven experimenteren met leeftijdsbeperkende maatregelen, maar alleen D66 en mogelijk GroenLinks lijken die inzet te steunen. Van de CU, de SP en de SGP hoeft het niet bij experimenteren te blijven en kan de leeftijdsgrens hoe dan ook meteen naar 18 jaar. Ook de PvdA kondigde een actieplan ”Op naar 18” aan, maar invoering van die leeftijdsgrens is volgens de partij pas haalbaar als alle gemeenten aantoonbaar hun handhavingscapaciteit op orde hebben. Volgens de PvdA is daar nu nog geen sprake van.
De partij wil wel dat minister Schippers direct maatregelen neemt tegen de verkoop van bier via internet, waarbij bierkoeriers alcohol bezorgen bij minderjarigen.
De SGP wenst dat het kabinet werk maakt van een landelijk verbod op stuntprijzen rond de verkoop van alcohol in kroegen en supermarkten. De partij vindt het verder tijd worden dat het kabinet alle reclame rond alcohol, net zoals dat bij tabaksreclame het geval is, volledig verbiedt.