Syrische leger jaagt op bevolking
DAMASCUS (ANP/AFP/DPA) – Meer dan 8500 Syriërs zijn al de grens met buurland Turkije overgestoken om onrust en geweld in de stad Jisr al-Shugur en omgeving te ontvluchten. De Turkse hulporganisatie Rode Halve Maan bouwt een vijfde tentenkamp om de aanhoudende stroom vluchtelingen op te vangen.
Dinsdag kwamen zo’n 2000 Syrische vluchtelingen de grens over. Aan Syrische zijde wachtten nog honderden families op hun kans om Turkije binnen te komen. Ook zijn enkele duizenden Syriërs naar Libanon gevlucht.
Het Syrische leger nam in het weekeinde weer de noordelijke stad Jisr al-Shugur in. Vorige week meldden de autoriteiten dat in en rond de stad 120 leden van de veiligheidstroepen waren gedood door gewapende bendes. Bewoners stellen echter dat de militairen door collega’s zijn geëxecuteerd, omdat ze weigerden op ongewapende tegenstanders van het regime te schieten. Het regime zou de muiterij neerslaan en wraak nemen op bewoners van de streek, die massaal op de vlucht zijn geslagen.
„We kunnen niet blijven. Het leger trekt de dorpen in en de shabbiha volgen de troepen al stelend, moordend en verkrachtend”, zei een inwoner van Dama ten westen van Jisr al-Shugur. Shabbiha zijn bendes jonge criminelen die officieus voor de Syrische president Bashar al-Assad en zijn familie werken. De shabbiha speelden de afgelopen dagen een centrale rol in de aanval op tegenstanders van het regime.
Er zouden volgens verschillende getuigen ook Iraanse en pro-Iraanse militairen van Hezbollah uit Libanon met het Syrische leger vechten. Een gedeserteerde kolonel, Hussein Harmush, zei dat hij de sluipschutters vanaf de bovenste verdiepingen van gebouwen in Damascus zag schieten. Hij deserteerde uit leger wegens de aanvallen op onschuldige burgers. Hij hoopt andere militairen te bewegen hetzelfde te doen. De beslissing is echter niet gemakkelijk uit angst voor represailles. „Veel officieren en soldaten willen deserteren maar ze doen het niet uit angst te worden vermoord, zijzelf en hun familie”, aldus Harmush.
Het leger heeft volgens de kolonel bevel gekregen om betogingen te voorkomen en koste wat kost het volk de mond te snoeren. Harmush vluchtte naar de Turkse grens, waar zijn familie al naartoe was getrokken en probeert de vluchtende bevolking te helpen door hinderlagen te leggen voor Syrische troepen.
De net herkozen Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft beloofd de grens met Syrië open te laten. Hij uitte verder zware kritiek op zijn voormalige bondgenoot, de Syrische president Bashar al-Assad wegens het geweld dat hij tegen diens eigen bevolking gebruikt.
De oppositie in Syrië, die het verzet organiseert vanuit het buitenland, maakte zondagavond bekend dat al zeker 1300 burgers om het leven zijn gekomen door geweld van het veiligheidsapparaat van Assad. De oppositie eist het aftreden van de dictator. Die dient de macht over te dragen aan het leger. Een conferentie onder internationaal toezicht moet zich vervolgens gaan buigen over de toekomst van Syrië.