Handtekeningen voor ritueel slachten
DEN HAAG (ANP) – Het gaat in het debat over onverdoofd slachten niet alleen om dierenwelzijn, maar ook over de rechten van mensen: godsdienstvrijheid is een grondrecht. De Rotterdamse student Youssef el Hachioui had die boodschap bij de fikse stapel handtekeningen die hij Tweede Kamerleden dinsdag aanbood.
Mensen die geschrokken zijn door de discussie die het einde kan betekenen van onverdoofd ritueel slachten, tekenden zijn petitie. El Hachioui was duidelijk in de richting van de Kamerleden: „Dit is ook onze samenleving waarin we met z’n allen verder willen. Maar dit willen we gewoon niet. Dat is onze vrijheid.”
Het pleidooi van de Rotterdammer liep vooruit op de hoorzitting donderdag In de Tweede Kamer waar vertegenwoordigers van joodse en islamitische organisaties en wetenschappers hun zegje komen doen over ritueel slachten. De Kamer wil voor de zomer de knoop doorhakken, maar vanwege de emoties die het voorstel losmaakt, is besloten dat de religieuze organisaties eerst duidelijk kunnen maken hoe zij erover denken.
Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) werkt al sinds 2008 aan een wetsvoorstel om een einde te maken aan die wettelijke uitzondering waardoor joodse en islamitische slagers nu nog dieren ritueel, zonder verdoving, mogen slachten. Zonder verdoving hebben de dieren extra pijn en stress, aldus Thieme.
CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, vindt dat niet voldoende om aan het recht van godsdienstvrijheid te tornen. Hij meent dat het dierenwelzijn bij de slacht ook op andere manieren te verbeteren is. „Ieder dier dat wordt geslacht, lijdt. De consequentie van vlees eten, is nu eenmaal dat dieren worden geslacht.”
Het voorstel van Thieme is dit voorjaar ook al besproken en toen stond een grote Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren erachter.