Gezondheid

Geluid eist meer levens dan verkeer

APELDOORN – Zevenhonderd Nederlanders sterven jaarlijks aan de gevolgen van langdurige blootstelling aan geluidsoverlast. Dat zijn meer mensen dan er per jaar sterven in het verkeer.

Wetenschapsredactie
14 June 2011 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 15:24
Foto ANP
Foto ANP

Dat meldde De Telegraaf dinsdagmorgen naar aanleiding van gegevens van de onderzoeksraad van de Europese Unie.

Deskundigen spreken van een „almaar groeiend probleem”, waar politici weinig aan doen. Zo’n 700.000 Nederlanders ergeren zich jaarlijks aan geluidsoverlast. Bij de helft van hen tast het geluid de slaapkwaliteit ernstig aan. Ze slapen naar eigen zeggen niet of nauwelijks meer.

Belangrijke bronnen van geluidsoverlast zijn luidruchtige buren of langsrijdend verkeer, bastonen van muziek en het gezoem van ventilatiesystemen.

Deskundigen voegen eraan toe dat geluidshinder Nederland jaarlijks veel geld kost. „Politie moet uitrukken bij overlast, gemeenteambtenaren hebben hun handen vol aan het analyseren van klachten en de zorgkosten voor deze groep rijzen de pan uit”, zegt huisarts Jan van Klaveren. Hij ziet geregeld patiënten die lichamelijk en psychisch zijn uitgeput door chronische blootstelling aan herrie.

Uit eerder onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift European Heart Journal vergroot verkeerslawaai de kans op een beroerte en hartaanvallen. Vooral 65-plussers hebben een verhoogd risico.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer