Hongarije verdedigt omstreden abortuscampagne
BOEDAPEST (ANP) – De regering van Hongarije lijkt niet onder de indruk van kritiek van de Europese Commissie op een omstreden anti-abortus campagne. Boedapest spreekt van een klein misverstand, terwijl de commissie stelt dat het Oost-Europese land misbruik heeft gemaakt van Europese subsidies.
Vanaf bussen en bushaltes smeekte een bezorgd kijkende foetus vorige maand: „Ik begrijp dat je mij misschien nog niet wilt. Maar denk nog eens na. Laat mij adopteren, laat mij leven!” Op de achtergrond is het logo te zien van Progress, het Europese programma voor werk en sociale solidariteit. De campagne kwam nadat Hongarije een wet had geïntroduceerd waarin leven vanaf conceptie wordt beschermd.
Volgens Eurocommissaris Viviane Reding van Justitie werden de regels geschonden van Progress, een van de vele subsidiepotjes voor Oost-Europese landen. Zij vraagt Hongarije „alle nog zichtbare posters te verwijderen”. Ook overweegt de Europese Commissie ruim 400.000 euro aan campagnegeld terug te vragen.
Het Hongaarse Ministerie van Nationale Middelen noemt de commotie een klein misverstand. Er zou „een verschil van interpretatie” zijn van het contract met Brussel. De Hongaarse regering ziet het als een „juridische en technische zaak” maar „zal de consequenties aanvaarden als de bezorgdheid van de Commissie niet kan worden weggenomen.” Onduidelijk is nog of Hongarije subsidies terug zal geven.
Het centrumrechtse kabinet van premier Viktor Orbán is verbaasd over de Europese kritiek. „Deze campagne is gericht op vrouwen die bereid zijn een baby te krijgen maar hem of haar niet kunnen opvoeden”, zegt politicus Péter Harrach van de Christen Democratische coalitie partner KDNP.
Ook maakt de regering zich druk over een krimpende bevolking. In 2009 waren er 43.000 abortussen in Hongarije, aldus het Europese bureau voor de statistiek, Eurostat. Dat is in verhouding hoger dan West-Europa, maar beter dan twee decennia geleden. Toen werden er elk jaar 100.000 abortussen uitgevoerd, op een bevolking van 10 miljoen mensen.