Christenen over hele wereld getuigen van de pinksterzegen
Op de pinksterdag hoorden duizenden in Jeruzalem de apostelen het Evangelie verkondigen in verschillende talen. Over het zicht op de Zaligmaker jubelde David al: Gij hebt mij de wegen des levens bekendgemaakt (Handelingen 2:28). Sinds de Pinksterdag bereikt het Woord van God de einden van de aarde. En het draagt vrucht.
Tweeduizend jaar later is het Woord nog steeds een kracht Gods tot zaligheid. In Zijn Naam worden bekering en vergeving van zonden gepredikt onder alle volken. Het begon in Jeruzalem. Nog steeds wordt onder de joden gepredikt dat de Messias, de grote Hogepriester, gekomen is om zondaren te zaligen. Maar over de hele wereld wordt er van die ene Naam getuigd.
Op deze pagina zeven portretten van mensen die overal ter wereld in aanraking kwamen met Gods Woord. Het deed kracht in hun leven en bewijst dat de woorden uit de toespraak van Petrus bij Pinksteren onverminderd gelden: „En het zal zijn, dat een iegelijk, die den Naam des Heeren zal aanroepen, zalig zal worden.”
Enkele citaten uit bovenstaande tekst zijn ontleend aan het Bijbelboek Handelingen. Lees hier Handelingen 2, het Bijbelgedeelte waarin de toespraak van Petrus tijdens Pinksteren is te lezen. In Johannes 16 is, met name in de verzen 5 tot en met 15, te lezen hoe Christus de uitstorting van de Heilige Geest aankondigt.
Vietnam: Goed van God spreken
Een van de minderheidsgroepen in Centraal-Vietnam wordt gevormd door de Tho’s uit de provincie Nghe An. In 2002 werd het gebied voor het eerst met het Evangelie bereikt. De eerste bekeerling werd dusdanig door de politie afgetuigd dat hij aan zijn verwondingen bezweek. Op zijn sterfbed getuigde hij krachtig van de hoop die in hem was. Het werd voor zijn vrouw een middel tot bekering. Met haar kinderen, een aantal buren en familieleden ging ze de Heere zoeken.
Een christen die vanuit Hanoi naar Nghe An verhuisde, kon de kleine huisgemeente meer onderwijs geven. Ondanks de tegenstand van de plaatselijke bevolking, invallen van de politie en het verlies van haar man, twijfelt de nu 64-jarige vrouw niet of ze Christus zal volgen. Ze is dankbaar dat ze nog goed van God mag spreken.
Vanwege de onveilige situatie voor christenen in Vietnam ontbreken naam en foto van de geïnterviewde.
Taiwan: Gered uit de rosse buurt
Herfst was een aan drugs verslaafde prostituee uit de achterbuurten van de Taiwanese hoofdstad Taipei. In 2007 kwam ze in aanraking met zendingswerkster Tera van Twillert van OMF.
Op een dag vertelde ze al twintig jaar verslaafd te zijn. Voordat ze in een afkickcentrum terechtkon, moest ze een gevangenisstraf van twee jaar uitzitten. Van Twillert: „We hielden contact en Herfst kwam tot geloof.”
Toen Herfst vrijkwam, bleek er geen opvang beschikbaar. Bij haar familie durfde ze niet aan te kloppen. Ze wilde terug naar de rosse buurt.
In plaats daarvan kwam Herfst bij Van Twillert wonen. „Het begin van ons avontuur met God. Niet zonder strijd, niet zonder tranen, maar door Gods genade wordt haar leven een sprankelend getuigenis van Zijn betrouwbaarheid.”
Op 24 januari 2011 overleed Herfst. Van Twillert: „Ik geloof dat ze thuis is gekomen en voor eeuwig veilig is in Jezus’ armen.”
Rusland: Maria belijdt haar zonden
Maria Jelisejeva (17) uit de Siberische regio Krasnojarsk in Rusland is de oudste dochter uit een gezin van negen kinderen. Ze studeert geneeskunde. Hoewel ze opgroeide in een christelijk gezin, zondigde ze naar eigen zeggen veel. „Ik was een ongehoorzaam meisje.”
Een paar jaar geleden liep Maria vast met al haar onwil om de Heere te volgen. Tijdens een ernstig gesprek wees haar vader haar erop dat Christus zelfs een moordenaar zijn zonden wilde vergeven. „Geloof je dat God jou vergeven kan?” vroeg hij. „Dat geloof ik”, antwoordde Maria. „Laten we dan bidden”, stelde vader voor.
„Ik bad van jongs af aan op mijn knieën en bad God ook om vergeving, maar had mij nooit een zondaar gevoeld. Nu zag ik dat ik verloren was, beleed mijn zonden en bad onder snikken om genade. Na het gebed werd ik een nieuw mens. Ik ben de Bijbel aandachtig gaan lezen. Op 5 juli 2009 werd ik gedoopt.”
Japan: Niet onbedoeld ontstaan
Tijdens zijn studie biologie begreep Tsutome (31) dat levende organismen te complex zijn om onbedoeld te zijn ontstaan. Hij ging op zoek naar de oorsprong en het doel van het leven.
Een tante, die christen is, verwees hem naar de Grace City Church in Tokio. Hij was er echter nog niet van overtuigd dat de waarheid in de Bijbel te vinden is. Tsutome ging werken. Door de onmenselijke werkdruk kon hij niet meer naar de Bijbel- studie komen.
Twee jaar geleden volgde een verandering. Hij zegde zijn drukke baan op en nam tijd om zich te bezinnen. In die tijd kreeg hij een ernstig motorongeluk. Zwaargewond belandde hij in het ziekenhuis.
Op Goede Vrijdag mocht hij ervan getuigen dat de Heere zijn leven redde: „Jezus kent mijn pijn, Hij heeft nog veel meer geleden dan ik en Hij zal me niet los laten, hoe moeilijk de weg van herstel ook zal zijn.”
Nederland: Met een Bijbel in de cel
Afra van der Markt (23) is studente geneeskunde in Amsterdam. Ze groeide op in Amsterdam-Noord in een niet-gelovig gezin. Op zangles kwam ze in contact met een christelijke leeftijds- genoot. Afra volgde een Alpha-cursus en kreeg een Bijbel.
In die periode werd haar portemonnee gestolen. Een halfjaar later werd ze ’s morgens vroeg van bed gelicht door de politie. Ze moest voor onderzoek mee. Op haar vraag of ze dan iets mee mocht nemen, antwoordde de agent lachend dat de Nederlandse wet aangaf dat een gedetineerde een Bijbel bij zich mag hebben.
Resoluut besloot Afra de Bijbel, waarin ze nog niet veel gelezen had, in haar tas te doen. Aan het einde van de dag bleek dat mensen met de gegevens uit haar gestolen portemonnee huurfraude hadden gepleegd. Zij was onschuldig. Maar grote delen van de Bijbel had ze doorgelezen.
Afra kwam in contact met zendingsgemeente Hoop voor Noord en liet zich in 2010 dopen. Ze is lid van een Bijbelkring en doet vrijwilligerswerk. „Het Evangelie heeft mij veranderd, het heeft van mij een nieuw mens gemaakt.”
Ecuador: Gered van de dood
Maria Cedeno (43) is sinds 2008 belijdend lid van de zendingsgemeente Buenas Nuevas in Portoviejo, Ecuador. Twee jaar eerder kwam ze voor het eerst in aanraking met deze gemeente. „De Heere heeft het willen gebruiken om door genade mijn leven totaal te veranderen. Vroeger leidde ik een erg werelds leven met veel ruzie en veel alcohol. Mijn karakter heb ik nog steeds, maar nu mag ik het gebruiken om de Heere te dienen. Ik geef les aan de jongste kinderen op de zondagsschool en help mee in het diaconaal comité.”
Woensdag was Maria voor het eerst in de kerk na een periode van afwezigheid. Door een levertumor leek het dat ze ging sterven. „De hermanos, de broeders en zusters van de gemeente, bezochten me. Samen hebben we God gesmeekt of Hij me het leven wilde geven. Ik heb nog een dochtertje van twee jaar. Vorige week bericht- ten de artsen dat ze geen tumor meer konden vinden. Een onverdiende verhoring.”
Morgen hoopt Maria weer in Gods huis te zijn om Hem te danken. „En te bidden dat mijn man en oudere kinderen hierdoor mogen worden aangeraakt om Hem óók te zoeken én te vinden.”
China: Instrument in Gods hand
Als kind had Ruth allerlei toekomstplannen. Ze wilde laten zien dat ze met hard studeren aan de universiteit boven haar ouders en anderen uit kon steken.
De uitbraak van de ziekte SARS in 2003 vormde een keerpunt. „Een Amerikaanse docent Engels op school toonde geen angst voor de ziekte. Hij zei: „Mijn leven is in Gods hand.” Via vrienden belandde ik in de kerk. In 2004 ben ik gedoopt.”
Een jaar werkte Ruth bij een groot accountantskantoor. Ze werkte bijna dag en nacht, de Bijbel ging nauwelijks meer open.
Gelukkig kon ze na enige tijd aan de slag bij een liefdadigheidsorganisatie. „De werkomstandigheden zijn niet optimaal en ik ging flink achteruit qua salaris. Daarentegen voelde ik me opgenomen door collega’s. Van hen heb ik meer geleerd over Christus.”
Ruth zegt steeds meer te ervaren bij alles de hulp van God nodig te hebben. „Ik ben erg begaan met de geestelijke nood onder Chinezen. Ik hoop een instrument in Gods hand te mogen zijn om iets van Hem te kunnen uitdragen.”
Vanwege de onveilige situatie voor christenen in China ontbreken de achternaam en een foto van Ruth.
Malawi: Evangelist bleek niet Bijbelvast
Door zijn ouders was onderwijzer J. M. Jumbe weliswaar christelijk opgevoed, maar toch kreeg hij van hen veel ruimte. Hij groeide weg van de kerk, totdat hij in 2004 in aanraking kwam met een evangelist van de Reformed Presbyterian Church in Malawi. Jumbe nam diens uitnodiging aan om een keer in de kerk te komen. Dat leidde tot een omslag in zijn leven. Jumbe ging de Bijbel bestuderen en ontdekte dat de evangelist die hem uitgenodigd had, zelf een loopje nam met de Bijbel.
De zaak leidde tot het ontslag van de evangelist, maar zorgde er ook voor dat Jumbe een cursus theologie ging volgen. Hij legde samen met zijn vrouw belijdenis van het geloof af in de kerk. In 2007 werd hij de vertaler van ds. R. J. Oomen, zendingspredikant namens de Hersteld Hervormde Kerk. Inmiddels is hij ook docent godsdienst en volgt een schriftelijke masteropleiding bij een Amerikaans seminarie.
Dit artikel kwam tot stand dankzij medewerking van:
- Hoop voor Noord (CGK Amsterdam)
- Overseas Missionary Fellowship (OMF)