NAVO-chef hoopt op akkoord met VS
NAVO-baas George Robertson heeft vrijdag gezegd erop te vertrouwen dat er een bevredigende oplossing komt voor het probleem rond de omstreden Belgische genocidewet. „Ik ben er zeker van dat er een passende oplossing komt”, zei Robertson.
De genocidewet maakt het mogelijk dat iedereen in België een klacht kan indienen voor misdaden tegen de menselijkheid, waar ook ter wereld gepleegd. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld noemde de wet donderdag absurd.
De bewindsman eiste dat België geen aanklachten indient tegen hoge Amerikaanse militairen en politici. De VS dreigen anders geen geld meer beschikbaar te stellen voor de bouw van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel toonde zich donderdag verbaasd over die kritiek.
De Belgische minister van Defensie Flahaut, die het bouwverdrag met de NAVO vorig jaar ondertekende, zei vrijdag dat „lichte aanpassingen” van de genocidewet mogelijk zijn. Hij liet zich niet uit over mogelijke details.
De Duitse minister van Defensie Peter Struck beschuldigde Rumsfeld van theatraal gedrag en steunde Michel. „De NAVO doet het prima in Brussel. Het Belgische parlement heeft al een amendement doorgevoerd dat bewijst dat de bekommernis van onze Amerikaanse collega ongegrond is”, zei hij. Dat beaamde de New Yorkse mensenrechtenbeweging Human Rights Watch: „De Belgische wet biedt een laatste kans aan slachtoffers van wreedheden en is nu voldoende beschermd tegen verkeerd geïnstrueerde rechtszaken. Rumsfeld had de nieuwe wet moeten lezen voordat hij uithaalde.”
De Britse minister van Defensie Hoon heeft vrijdag gezegd dat de Belgische wet ook zijn land zorgen baart. „Het maakt ons erg bezorgd en ik begrijp heel goed waarom Rumsfeld erover is begonnen en op zo’n dringende toon”, aldus Hoon.
De Belgische oud-secretaris-generaal van de NAVO Claes heeft de regering-Verhofstadt opgeroepen snel wetswijzigingen door te voeren. „Na het verzet binnen de NAVO tegen de oorlog in Irak door Frankrijk, Duitsland en België zijn de eerste twee op een top van de grote wereldmachten in Evian vorige maand alweer op hun buik gaan liggen voor de Amerikanen. Wij kunnen dat beter ook maar doen, vooraleer we nog tien jaar door de Amerikanen geplaagd of gestraft worden”, aldus de Vlaamse socialist Claes.
Op grond van de wet is onlangs een aanklacht ingediend tegen de Amerikaanse opperbevelhebber in de Golfregio Franks. De Belgische regering, die er niet blij mee was, heeft de klacht doorgestuurd naar Washington. Dat heeft zij vrijdag ook gedaan met een klacht tegen Bush sr., de voormalige Amerikaanse president en vader van het huidige staatshoofd.
Ook is een klacht ingediend tegen de Israëlische generaal Yaron wegens aanvallen op Palestijnse vluchtelingenkampen in 1982. België heeft die klacht vrijdag eveneens doorgestuurd, naar Israël. Een Brusselse rechtbank noemde de aanklacht eerder deze week niet ontvankelijk. Verder zijn minister Powell van Buitenlandse Zaken en vice-president Cheney aangeklaagd. Ook tegen de Israëlische premier Sharon loopt een aanklacht. Op grond van de genocidewet zijn in België al vier Rwandezen veroordeeld tot levenslang voor hun aandeel bij gruweldaden.