Chronologie van hoofdpijndossier pensioenstelsel
DEN HAAG – Na jaren van overleg zijn werkgevers, de vakbeweging en het kabinet eruit hoe het pensioenstelsel moet worden aangepast aan de vergrijzing, de stijgende levensverwachting en de schommelingen op de financiële markt.
Voorjaar 2009: Het kabinet wil de AOW-leeftijd verhogen om de vergrijzing te kunnen betalen. Minister Donner van Sociale Zaken vraagt steun aan werkgevers en werknemers. Zij moeten voor oktober een plan maken om ook de pensioenleeftijd te verhogen, waarmee vanaf 2011 jaarlijks circa 5 miljard euro bespaard moet worden.
30 september 2009: De sociale partners worden het niet eens over het kabinetsplan en hebben geen alternatief. VNO-NCW haalt zich de woede van de bond op de hals door niet op een overleg te verschijnen, waarna FNV-voorzitter Jongerius de werkgevers afdoet als „tuig.”
December 2009: Dan maar zonder sociale partners. Het kabinet stuurt een voorstel naar de Kamer om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Kort daarop hervatten werkgevers en werknemers de gesprekken.
27 Januari 2010: Een commissie onder leiding van prof. Goudswaard vindt het pensioenstelsel niet toekomstbestendig. De commissie stelt voor om de pensioenleeftijd aan de levensverwachting te koppelen.
2 maart 2010: Het kabinet is demissionair. De Tweede Kamer verklaart het AOW-wetsvoorstel controversieel. Het plan verdwijnt in de ijskast.
4 Juni 2010: Sociale partners vinden elkaar in een akkoord, waarin zij instemmen met een hogere pensioen- en AOW-leeftijd. Alleen de puntjes moeten nog op de i worden gezet.
Maart 2011: Vakbeweging en werkgevers zijn dicht bij een definitief akkoord.
4 April 2011: Jongerius last een pauze in in de gesprekken met de werkgevers. De kritiek van enkele FNV-bonden, Bondgenoten voorop, is zo hevig dat de vakcentrale tijd wil om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
10 mei 2011: De nieuwe minister van Sociale Zaken, Kamp, zet zijn koers om de AOW-leeftijd te verhogen voort. Hij stuurt een wetsvoorstel naar de Kamer. Wel staat hij open voor aanpassingen van de sociale partners, maar dan moeten zij het eerst eens worden over een pensioenakkoord.
13 mei 2011: De FNV lijkt erin te slagen om alle negentien bonden op dezelfde lijn te krijgen en zet het overleg met de werkgevers voort.
Juni 2011: Er ligt een nieuw conceptakkoord. Bondgenoten, de grootste FNV-bond, wijst dat af.
11 juni 2011: Kabinet, werkgevers en vakcentrales presenteren het nieuwe akkoord. Zij gaan dat voorleggen aan hun achterban en hebben vertrouwen in een positieve uitkomst.