Binnenland

Negen ton ongeoorloofde declaraties Inholland

DEN HAAG (ANP) – De voormalige topbestuurders van hogeschool Inholland hebben tussen 2006 en 2010 bijna negen ton over de balk gesmeten. Een groot deel is onrechtmatig en ondoelmatig gedeclareerd. Ook werd er zonder duidelijke grond extra salaris uitbetaald, een extra pensioenstorting gedaan van bijna twee ton en werd er naast de leaseauto met chauffeur ook een ov-jaarkaart gedeclareerd.

10 June 2011 14:21Gewijzigd op 14 November 2020 15:21
Foto ANP
Foto ANP

Dat staat in het rapport van de Inspectie van het Onderwijs over het declaratiegedrag bij Inholland.

Met name de voormalige bestuursvoorzitter Jos Elbers en vicevoorzitter Lein Labruyère krijgen er flink van langs. Ook de Raad van Toezicht, met voorzitter Karel Noordzij, bleef in gebreke. De onrechtmatige extra betalingen werden namelijk goedgekeurd door deze Raad van Toezicht.

De Inspectie concludeert dat in de onderzochte periode in totaal voor ongeveer 360.000 euro ondoelmatig is uitgegeven voor arbeidsvoorwaarden en faciliteiten van het College van Bestuur. Ook is er een niet gerealiseerde korting geweest van 373.000 euro en een ten onrechte niet geïncasseerde korting van 148.000 euro.

Ex-bestuursvoorzitter Elbers, afgetreden in 2007, ontving in dat jaar een extra pensioenstorting van 183.000 euro. Die is inmiddels wel al met het ministerie van Onderwijs verrekend. De voormalig vicevoorzitter Labruyère kreeg in 2007 een extra salarisbetaling van 43.000 euro. Daarnaast maakte Labruyère volgens de Inspectie „bovenmatige kosten voor de inhuur van chauffeursdiensten”, namelijk voor zo’n 60.000 euro.

Het onderzoek heeft ruim een half jaar geduurd. Medio vorig jaar kwamen er signalen naar buiten dat het bestuur van de hogeschool exorbitant had gedeclareerd. Bestuursvoorzitter Geert Dales, die Elbers opvolgde en oktober vorig jaar vertrok, openbaarde eind mei al zijn eigen declaraties omdat hij op die manier wilde laten zien dat hem weinig te verwijten valt.

„Dat is met dit rapport aangetoond”, aldus Dales vrijdag. „De Inspectie heeft aangetoond dat ik me netjes heb gedragen. Enerzijds ben ik daar erg blij mee, maar het maakt me ook boos omdat ik wel iedere keer de zwartepiet toegespeeld heb gekregen.”

Reactie HBO-raad

Guusje ter Horst, voorzitter HBO-raad: „Hogescholen hebben een publieke taak, hun bedrijfsvoering moet dus sober en transparant zijn. De inspectie laat zien dat die grenzen in dit geval zijn overschreden en dat vindt de HBO-raad fout. Het rapport bevestigt de noodzaak van eerder gemaakte afspraken over transparantie van salarissen en declaraties, waarmee de hogescholen zichzelf controleerbaar maken.”

Reactie Dales

Geert Dales, bestuursvoorzitter Inholland tussen 2007 en 2010: „Met dit rapport ben ik vrijgepleit en kan ik met opgeheven hoofd verder. Ik ben buitengewoon blij dat met het rapport van de Inspectie is aangetoond dat ik me keurig heb gedragen. Maar ik ben er ook boos over. Er valt mij niets te verwijten en toch moest ik in oktober vorig jaar vertrekken bij Inholland.”

Reactie SP

SP-Kamerlid Jasper van Dijk. „Er moet snel een debat komen met staatssecretaris Halbe Zijlstra. Het kan niet zo zijn dat er voor tonnen straffeloos is gedeclareerd. Elke cent moet terug naar het onderwijs. Er is hier sprake van verrijking aan de top met belastinggeld. Bestuurders waren bezig hun zakken te vullen en intussen werden via de achterdeur diploma’s uitgereikt. Ook de raad van toezicht heeft gefaald. Dit kan en mag niet gebeuren.

Dit betekent trouwens ook dat de regels rond declaraties moeten worden aangescherpt. We moeten naar kleine scholen met een directie die hart heeft voor onderwijs. Maak een eind aan de schaalvergroting en de verrijking aan de top en maak het ministerie eindverantwoordelijke voor scholen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer