Buitenland

Brussel: Kroatië kan toetreden tot EU

BRUSSEL (ANP) – Kroatië kan op 1 juli 2013 toetreden tot de Europese Unie. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat vrijdag gezegd. Kroatië wordt dan de 28e EU-lidstaat. De Europese Commissie heeft de lidstaten voorgesteld de onderhandelingen met het voormalige Joegoslavische land te sluiten.

10 June 2011 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 15:21
Barroso. Foto EPA
Barroso. Foto EPA

Barroso sprak van een betekenisvol moment. „Ik zou willen applaudisseren voor de Kroatische autoriteiten, in het bijzonder de huidige regering, voor hun harde werk in de laatste jaren.” Barroso feliciteerde ook de bevolking van Kroatië. „Lid worden van de Europese familie is in de eerste plaats uw succes.”

De EU-lidstaten moeten nog instemmen met de toetreding van Kroatië. Onder meer Nederland zal zich behoedzaam opstellen. „We moeten de zekerheid hebben dat de hervormingen onomkeerbaar zijn en dat vereist krachtig toezicht tot de daadwerkelijke toetreding”, aldus minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken eerder deze week.

De EU-leiders buigen zich over de toetreding van Kroatië tijdens een top in Brussel op 23 en 24 juni. Eurocommissaris Stefan Füle (Uitbreiding) zei vrijdag vertrouwen te hebben dat zij het oordeel van de Europese Commissie delen. Hij wees erop dat het dagelijks bestuur van de EU zes jaar met Kroatië heeft onderhandeld. In die tijd heeft het land volgens hem grote veranderingen doorgemaakt. Het heeft onder meer de laatste tijd nog goede vorderingen gemaakt in de strijd tegen corruptie.

Toetreding van Kroatië tot de EU zou volgens Füle „een geweldig signaal” zijn voor de rest van de westelijke Balkan.

Reactie CDA

CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel: „We staan positief tegenover toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. We hebben steeds gezegd dat Kroatië kan toetreden als het land voldoet aan alle criteria, zoals bestrijding van corruptie en een rechtssysteem dat voldoet aan de Europese waarden. We nemen het zeer serieus dat de Europese Commissie nu zegt dat Kroatië daaraan voldoet. Daarom kan de volgende stap worden gezet. Maar tijdens dit vervolgproces, dat nog wel twee jaar kan duren, moet nadrukkelijk worden gecontroleerd of Kroatië aan alle voorwaarden blijft voldoen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer