SGP Brabant „geraakt” door breuk met CU
WERKENDAM – „We zijn overrompeld en hadden dit volstrekt niet verwacht”, zo verwoordt J. Luteijn, wethouder in Werkendam, de teleurstelling van de SGP-afdeling van de Brabantse SGP/CU-fractie. Hij reageert daarmee op de open brief in het Brabants Dagblad woensdag van CU’er H. Vreugdenhil.
Tot begin dit jaar bemande Vreugdenhil de Statenfractie van SGP/CU. In zijn brief kondigde hij het einde van de samenwerking van de CU met de SGP aan. Hij stelde dat de CU de komende jaren een zelfstandige politieke koers moet varen, mede vanwege de uitkomst van de Eerste Kamerverkiezingen en de positie die de SGP daarbij heeft gekozen.
Dat betekent echter geen definitieve breuk, liet het CU-bestuur donderdagavond in een persverklaring weten. „De koers van de ChristenUnie was al ruim vóór de Statenverkiezingen dat er over samenwerking met andere christelijke partijen, in welke vorm dan ook, bij iedere verkiezing apart wordt besloten.”
De brief in het Brabants Dagblad heeft de SGP intussen „diep geraakt”, zegt Luteijn, tot 2007 Statenlid en de afgelopen periode burgerlid. „Na zes perioden van goede samenwerking! Natuurlijk was er wel eens wat, we zijn tenslotte twee verschillende partijen. Maar de Brabantse samenwerking was een schoolvoorbeeld.”
Ook voorzitter Bijl van het Brabantse SGP-bestuur spreekt van een „overval.” Dinsdagmiddag werd hij gebeld door een journalist over het nog niet verschenen opiniestuk. „Het artikel mocht ik nog niet lezen. Hij citeerde alleen. Achteraf blijkt dat de fractieleden ook niets wisten.”
De landelijke discussie tussen SGP en CU is Bijl niet onbekend. „Er worden stevige etiketten geplakt. De verschillen worden uitvergroot. Dat dit juist de reden is voor het beëindigen van de samenwerking in het Brabantse doet zeer. Zeker na bijna 25 jaar waarin juist werd gezocht naar verbindingspunten. Dat was nodig in Brabant om met één lijst uit te komen voor één zetel.”
De open brief was op uitnodiging van de krant geschreven, vertelt CU-voorzitter Roose. De avond voor de publicatie is de SGP volgens hem via e-mail op de hoogte gebracht. In het opiniestuk vertolkte Vreugdenhil zijn persoonlijke mening. „Daarmee verwoordde de voormalige CU/SGP-fractievoorzitter wel de lijn van het CU-bestuur”, zegt Roose. Ook hij zegt dat de houding van de SGP tegenover het kabinet niet zonder gevolgen blijft voor de samenwerking.
In de CU-achterban is verbaasd en verbolgen gereageerd op de stellingname van de partij. Theo Baan, bestuurslid van Hart van Brabant, de kiesvereniging van Tilburg en omstreken, stuurde een brandbrief naar zowel het provinciaal als het landelijk bestuur. „Ik ben verbaasd dat dit besluit zomaar wordt genomen, zonder medeweten van de achterban.”
Baan heeft zelf deel uitgemaakt van provinciaal bestuur en zegt „altijd goede contacten met broeders van de SGP” te hebben gehad. „En bij mijn weten is dat op tot op dit moment nog steeds zo.” Baan noemt het besluit een „misser.” „Dan druk ik me nog netjes uit. Als christenen in Brabant zijn we een kleine minderheid. Waarom moet je dan met deze methodes komen in plaats van te zoeken naar hereniging en samen ‘te strijden tegen de wereld en de secularisatie?” aldus Baan. „Dit is een slecht getuigenis.”