Sociale partners leggen laatste hand aan pensioenakkoord
DEN HAAG (ANP) – Werkgevers, de vakbeweging en het kabinet leggen vrijdag in Den Haag de laatste hand aan het pensioenakkoord. Om half negen komen zij samen in het gebouw van de Stichting van de Arbeid.
Vanuit het kabinet schuift premier Mark Rutte aan, alsook de ministers Henk Kamp van Sociale Zaken, Maxime Verhagen van Economische Zaken, Jan Kees de Jager van Financiën en de staatssecretarissen Frans Weekers en Paul de Krom.
Belangrijkste wijziging in het pensioenstelsel is dat de pensioengerechtigde leeftijd in 2020 stijgt naar 66 jaar.
Als de partijen het eens zijn, is het akkoord nog niet definitief. Bij de ledenraadpleging die de FNV gaat houden ligt er al een negatief stemadvies van de grootste vakbond, FNV Bondgenoten.
Acties
FNV Bondgenoten „kan zomaar” acties gaan voeren tegen aanstaande pensioenplannen. Dat zei vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk donderdag, nadat hij na afloop van de federatieraad van de FNV had bekendgemaakt tegen een pensioenakkoord met werkgevers en het kabinet te zijn.
FNV Bondgenoten verwijst het pensioenakkoord dat nu voorligt naar de prullenbak. De overkoepelende vakcentrale FNV kan wel een principeakkoord sluiten met werkgevers en kabinet, maar de grootste bond legt dat vervolgens met een negatief advies voor aan de leden. Zij hebben uiteindelijk het laatste woord bij de FNV.
Twee andere grote FNV-bonden, Abvakabo en Bouw, weten volgens Van der Kolk nog niet zeker of zij zich achter Jongerius scharen, of dat zij Bondgenoten volgen. De verscheurdheid binnen FNV hoeft volgens Van der Kolk niet te leiden tot een scheiding van Bondgenoten uit de vakcentrale.
Ook is hij niet bang dat de vakbeweging nu niet meer serieus genomen zal worden door de werkgevers, omdat er binnen de eigen gelederen zo veel meningsverschillen zijn. „De polder kan goed met conflicten omgaan”, aldus Van der Kolk.
De bond heeft grote bezwaren tegen de pensioenplannen, omdat mensen te weinig zekerheid krijgen over de hoogte van hun pensioenuitkering. Ook vindt de vakbondsvoorman dat werkgevers te weinig garant willen staan als pensioenfondsen in financiële problemen komen door tegenvallende beleggingen.
Verder zouden vooral mensen met lage inkomens er bekaaid van afkomen. Daarbij noemt Van der Kolk de extra AOW-stijging van 0,6 procent die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft toegezegd „een sigaar uit eigen doos”. Het kabinet wil dit bekostigen door tegelijkertijd te korten op de ouderenkortingen en -toeslagen.
Weinig medestanders
FNV Bondgenoten lijkt overigens weinig medestanders te hebben in zijn verzet tegen het concept-pensioenakkoord. Hoewel voorzitter Van der Kolk donderdagavond zei dat Abvakabo en FNV Bouw nog niet zeker weten of zij zich achter Jongerius scharen, beoordeelt Bouw de voorstellen als „voldoende.” Zonder akkoord kunnen de plannen van het kabinet slechter uitpakken dan met akkoord. Daarom is het voortzetten van de onderhandelingen noodzakelijk, aldus Bouw. Wel wil de bond nog berekeningen zien hoe de verhoging van de AOW precies uitpakt.
FNV Bouw zal het eindresultaat in een referendum aan zijn achterban voorleggen.
Abvakabo beraadt zich nog en kan pas 21 juni een oordeel vellen.
CNV
De onenigheid binnen FNV over het pensioenakkoord kan schade toebrengen aan de geloofwaardigheid van de vakbeweging, zegt voorzitter Jaap Smit van vakcentrale CNV. Hij ziet met lede ogen aan hoe de grootste vakbond, FNV Bondgenoten, het akkoord dat nu voorligt naar de prullenbak verwijst.
Tegelijkertijd vindt Smit dat de betrokken partijen bij het pensioenakkoord zich niet in de tang moet laten nemen door de tegenstanders van het conceptakkoord, waar ook vakbond De Unie toe behoort. De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP staan immers wel achter de plannen, benadrukt Smit. Als het pensioenplan niet wordt aangenomen, dan zijn de mensen slechter af, vreest hij.