Kerk & religie

Gemeente wil zich losmaken van Schotse kerk om toestaan homopredikant

Een gemeente in Aberdeen overweegt uit de Church of Scotland, de Kirk, te stappen. Ze is het niet eens met het kerkelijk beleid om openlijk homosekuele predikanten toe te laten. De gemeente spreekt zich na de zomer definitief uit of ze de kerk verlaat.

Kerkredactie
9 June 2011 14:35Gewijzigd op 14 November 2020 15:20
ABERDEEN - De Gilcomston South Church (links) in Aberdeen overweegt zich los te maken van de Church of Scotland om het kerkelijk beleid in benoemingen van openlijk homoseksuele predikanten. Foto Wikimedia Commons
ABERDEEN - De Gilcomston South Church (links) in Aberdeen overweegt zich los te maken van de Church of Scotland om het kerkelijk beleid in benoemingen van openlijk homoseksuele predikanten. Foto Wikimedia Commons

Dat meldden diverse Engelse media donderdag.

De predikant van de Gilcomston South Church in Aberdeen, ds. D. Smart, zegt dat de gemeente niet in een automatische reflex wil handelen. „We zien dat de kerk een weg inslaat waardoor de Bijbel steeds meer gezag verliest. We zijn als gemeente in de laatste twee en een half jaar naar dit standpunt toegegroeid na een zorgvuldig onderzoek, een eerlijk gesprek en een oprecht gebed.”

De discussie over homopredikanten werd in de kerk op scherp gezet door de benoeming van de praktiserende homoseksueel Scott Rennie tot predikant van de Queen’s Cross Church te Aberdeen in 2009. Sindsdien is de Kirk in zwaar weer terecht gekomen. Een vijfde van de predikanten heeft te kennen gegeven de kerk te willen verlaten als de benoeming van homopredikanten officieel wordt goedgekeurd. Een tiende van de predikanten zal de kerk verlaten als deze predikanten hun ambt niet mogen vervullen.

De generale synode van de Kirk, de grootste protestantse denominatie van Schotland, heeft vorige maand ingestemd met het toelaten van praktiserende homoseksuelen tot het ambt van predikant. Dat gebeurde na een bezinningsperiode van twee jaar, een moratorium, waarin een speciale commissie onderzoek deed naar alle aspecten rond de kwestie. Het moratorium is vorige maand opgeheven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer