Cultuur & boeken

Amerikaanse roman over mensenhandelaars

Met mooie beloften worden ze meegelokt, gepaaid en verleid. En vervolgens verhandeld, vernederd en misbruikt. Maar waar kunnen ze anders naartoe, de weeskinderen die te oud voor het weeshuis zijn geworden? Ze worden op straat gezet, maar hebben geen plek om naartoe te gaan en geen geld om te overleven. Juist deze meisjes zijn gemakkelijke slachtoffers van mensenhandelaars en pooiers.

Anne-Minke Hakvoort
8 June 2011 20:11Gewijzigd op 14 November 2020 15:19

Dit is de thematiek die de Amerikaanse auteur Tom Davis aan de orde stelt in zijn nieuwe roman ”Onbetaalbaar”. Hij situeert het verhaal in Rusland, waar fotograaf Stuart Daniels met zijn beelden het sociale onrecht in de wereld zichtbaar wil maken. Hem wordt gevraagd een jonge tweeling uit het handelscircuit te krijgen. Maar dan wordt hij zelf gevangengenomen en zwaar mishandeld.

Tom Davis weet de kracht van woorden volledig uit te buiten. Evenals in zijn roman ”Angst” (2010) vertolkt hij in ”Onbetaalbaar” de stem van degenen die ondraaglijk lijden. Hij tekent de praktijken van machtsmisbruik, mensensmokkel en prostitutie als duivels en weerzinwekkend. Daartegenover plaatst hij Stuart voor een concrete invulling van de Bijbelse opdracht om gevangenen te bevrijden en te helpen herstellen en te vernieuwen wat gestolen is, om zo het Koninkrijk van God dichterbij te brengen.

Davis heeft zelf een weeshuis in Rusland geleid en kent de verscheurdheid en de pijn van binnen uit. Dit gedeelde lijden proef je in ”Onbetaalbaar”. Het is een aansporing en bemoediging aan de lezers om deze misstanden te laten eindigen.


Boekgegevens

Onbetaalbaar, Tom Davis; uitg. Voorhoeve, Utrecht, 2011; ISBN 978 90 297 9622 4; 249 blz.; € 17,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer