Onderwijs & opvoeding

Onderwijsbonden verkennen fusie

WOERDEN – De Besturenraad voor het protestants-christelijk onderwijs en de rooms-katholieke onderwijsorganisaties Bond KBO en Bond KBVO „verkennen” een mogelijke fusie per 1 januari 2013.

Onderwijsredactie
7 June 2011 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 15:18
beeld ANP
beeld ANP

Dat hebben de organisaties maandag meegedeeld. De besturen van KBO –primair onderwijs– en KBVO –beroeps- en voortgezet onderwijs– en de ledenvergadering van de Besturenraad hebben onlangs met het plan ingestemd. Ze vertegenwoordigen samen ruim 70 procent van de scholen in Nederland. Ze willen door de fusie „de presentie en de slagkracht” van het christelijk onderwijs vergroten, zeker nu de vrijheid van onderwijs dreigt te worden uitgehold. „Onderwijs vanuit eigen identiteit en levensbeschouwing gaat niet samen met centrale, uniformerende sturing vanuit een overheid. Daarom moet een krachtig eigen geluid hoorbaar zijn”, stellen de organisaties.

De drie bonden trekken al jaren samen op in het behartigen van de belangen van hun leden. In 2001 strandde een fusie van hun bureaus. In augustus 2010 betrokken ze echter gezamenlijke huisvesting in Woerden.

Bij de fusieverkenning zullen schoolbestuurders uit de drie bestaande verenigingen worden betrokken. De resultaten van de fusieverkenning worden op 25 november tijdens ledenvergaderingen besproken.

Bij de Besturenraad zijn 540 besturen aangesloten, die 2200 scholen vertegenwoordigen, bij Bond KBO en Bond KBVO ruim 300 besturen met 2300 scholen.

Vorige maand kondigde de gereformeerd vrijgemaakte besturenorganisatie LVGS aan de samenwerking met de Besturenraad te intensiveren. Het LVGS blijft een zelfstandige organisatie, maar wil kunnen terugvallen op voldoende expertise. De bij het LVGS aangesloten scholen zijn voortaan ook lid van de Besturenraad. Het eigen bureau wordt opgeheven. Directeur drs. H. Lamberink wordt vervangen door een voorzitter die de enige betaalde kracht zal zijn. Deze krijgt een kantoor in het gebouw van de Besturenraad.

Voor de ontmanteling van het LVGS worden drie oorzaken genoemd: de sectororganisaties PO-Raad en VO-raad hebben veel taken overgenomen van de besturenorganisaties en schaalvergroting heeft ervoor gezorgd dat alle gereformeerde scholen een bovenschools management hebben dat zelf expertise in huis kan halen. Daarnaast zijn er financiële overwegingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer