„Opvolger Kyotoprotocol niet op tijd af”
BONN (ANP/RTR) – Het gaat niet lukken om voor het einde van 2012 een bindend juridisch verdrag op te stellen dat als opvolger van het Kyotoprotocol kan dienen. Dat zei Christiana Figueres, hoofd van het VN-klimaatbureau Unfccc, maandag op een tussentop in Bonn.
Mogelijk komt het op de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban eind dit jaar wel tot internationale afspraken over de uitstoot van broeikasgassen, maar het zal nog vele maanden duren voordat alle betrokken nationale parlementen met de plannen hebben ingestemd. „We gaan ervan uit dat er geen tijd is om dat allemaal te regelen tussen Durban en eind 2012”, aldus Figueres.
In het Kyotoprotocol is vastgelegd hoeveel broeikasgassen de geïndustrialiseerde landen mogen uitstoten. Gemiddeld is dat 5 procent minder in de jaren 2008 tot en met 2012 ten opzichte van 1990. Voor de periode na 2012 gelden geen internationale afspraken.
De klimaattoppen van de afgelopen jaren stonden allemaal in het teken van het vinden van een opvolger van het Kyotoprotocol. Veel arme landen en opkomende economieën vinden dat het protocol verlengd moet worden. Zij vrezen dat de rijke landen anders hun uitstoot niet beperken. Veel geïndustrialiseerde landen willen echter een volledig nieuw protocol, omdat landen als China, India en de Verenigde Staten nu nergens toe verplicht zijn.
Op de klimaattop in de Mexicaanse stad Cancºn spraken de meer dan 190 landen af dat de wereld de komende jaren niet meer dan 2 graden Celsius mag opwarmen. Dat kan als er minder broeikasgassen worden uitgestoten. Welke landen hoeveel minder gaan uitstoten, werd in Cancºn echter niet vastgelegd.
„Nu is het meer dan ooit van belang om al onze inspanningen te richten op het bereiken van dit doel”, aldus Figueres, die de 3000 deelnemers aan de conferentie in Bonn aanspoorde tot afspraken te komen. Niet eerder werd zoveel koolstofdioxide (CO2) uitgestoten als in 2010, meldde het Internationaal Energieagentschap vorige week.
In Bonn spreken de deelnemers verder over het groene fonds, dat arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering moet voorzien van geld om de problemen op te lossen. Ook andere in Cancºn gemaakte afspraken worden verder uitgewerkt ter voorbereiding van de top in Durban.