Kerk & religie

VVD’er Bolkestein komt op voor kerken in Midden-Oosten

DEN HAAG – Opkomen voor vervolgde christenen is doorgaans voorbehouden aan SGP, ChristenUnie en CDA. Maar de afgelopen dagen kregen ze steun uit onverdachte, seculiere hoek.

Redactie politiek
6 June 2011 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 15:17
Bolkestein. Foto ANP
Bolkestein. Foto ANP

Niemand minder dan oud-VVD-aanvoerder Bolkestein brak zaterdag in een opinieartikel in de Volkskrant een lans voor onderdrukte christenen. Samen met politicologe Hala Naoum Nehme schetst hij in schrille bewoordingen het lot van christenen in islamitische landen in het Midden-Oosten en in kandidaat-EU-lid Turkije. „In Turkije, waar 68 procent van de bevolking negatieve ideeën heeft over christenen, is christofobie een dagelijks verschijnsel. Zo worden antichristelijke films op de staatstelevisie uitgezonden en zijn sommige bisschoppen ritueel afgeslacht omdat ze satans zouden zijn.”

Als gevolg van de onderdrukking krimpen de aantallen christenen in het Midden-Oosten „in ongekend tempo”, aldus Bolkestein en Naoum Nehme. Ze constateren dat in Nederland „een opvallende politieke en publieke stilte” heerst over dat onderwerp.

Beiden stellen vervolgens dat christenen „het zwaar zullen hebben in het post-2011 Midden-Oosten.” Maar, vinden ze, christenen „hebben het recht daar te blijven.” De afgelopen 2000 jaar hebben ze in het Midden-Oosten gewoond „en er de moderniteit geïntroduceerd.”

En Nederland, dat „gelooft in mensen- en minderheidsrechten en altijd opkwam voor mensen die geen stem hebben”, moet „opkomen voor de legitieme rechten van christenen in het Midden-Oosten.”

Een dag eerder dan Bolkestein en Naoum Nehme, sneed ook de niet-christelijke Volkskrantcolumniste Amanda Kluveld de benarde positie van christenen in de wereld aan. Ze kritiseerde de westerse leiders die wel moslims helpen die lijden onder de tirannie van de taliban of van kolonel Gaddafi in Libië, „maar vervolgde en verdrukte christenen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië niet.”

De president van de VS en de premier van Groot-Brittannië vergaderden onlangs uitgebreid over de opwarming van de aarde, schrijft ze, over Libië, Afghanistan en over de bereiding van hamburgers. „Maar over de wereldwijde vervolging van christenen spraken ze niet. Het feit dat christenen verkracht, gemarteld, gedwongen bekeerd of vermoord worden in Pakistan, Egypte, India, Soedan, China en Noord-Korea, was geen onderwerp op de agenda.”

Kluveld betreurt het dat het lot van vervolgde christenen door wereldleiders niet belangrijk wordt gevonden, niet als een nijpend probleem wordt ervaren. „Dat is een zwakte van het Westen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer