Nog geen doorbraak in landbouwoverleg EU
De EU-ministers van Landbouw zijn er tot dusver niet in geslaagd overeenstemming tot stand te brengen over een hervorming van het landbouwbeleid. Komende dinsdag worden de onderhandelingen hervat.
Europees commissaris Fischler was aanvankelijk van plan het marathonoverleg in Luxemburg tot eind deze week voort te zetten en een uiterste poging te doen om dan een akkoord te bereiken. Diverse bewindspersonen hebben echter meer tijd nodig om binnen de eigen regering te bezien welke concessies aanvaardbaar zijn. Daarom werd donderdagavond besloten het beraad enkele dagen op te schorten.
Volgens de Britse minister Beckett is er sprake van „een buitengewoon positieve sfeer.” „Iedereen lijkt het erover eens dat we tot een oplossing kunnen en moeten komen”, constateerde zij. Haar Franse collega Gaymard verklaarde: „Alle delegaties streven naar een resultaat waarbij er geen winnaars en geen verliezers zijn.”
De kern van de door Fischler bepleite aanpassingen houdt in dat in de toekomst de hoogte van de subsidie die een boer ontvangt niet langer afhankelijk is van de omvang van de productie. Met name Frankrijk, het land dat onder het huidige systeem het meeste geld krijgt uit de gemeenschappelijke kas, liet in de achterliggende periode voortdurend bezwaren horen tegen deze zogenaamde ontkoppeling.
Inmiddels schaart ook Duitsland zich bij de tegenstanders van de beoogde aanpak. Die draai is opmerkelijk. De groene minister Künast heeft de hervormingen altijd verdedigd, omdat ze overproductie tegengaan en meer ruimte bieden voor ecologische aspecten. Bovendien kan uitstel betekenen dat Duitsland meer financiële middelen moet afdragen aan Brussel om het bestaande beleid te bekostigen.
Naar verluidt zou er tussen de twee toonaangevende lidstaten een deal zijn gesloten in die zin dat Berlijn steun geeft aan het verzet van Parijs tegen de reorganisatie van de landbouwpolitiek in ruil voor hulp bij de Duitse oppositie tegen de invoering van Europese regelgeving die vijandige bedrijfsovernames mogelijk maakt.
Minister Veerman hoopt op een doorbraak waarbij de voorstellen van Fischler zo veel mogelijk overeind blijven. „Ik vind dat je de boeren nu duidelijkheid dient te verschaffen”, zei hij donderdag. Met het idee van een gedeeltelijke ontkoppeling, waar een compromis mogelijk op zal uitkomen, is hij niet gelukkig. Het zal volgens hem leiden tot veel bureaucratie en controle.