Opinie

RD moet kern van het christelijk geloof verdedigen

Theologische haarkloverijen horen inderdaad niet in het RD, reageert dr. P. de Vries op prof. dr. W. Verboom (RD 31-5). Maar laat de krant wel de Bijbelse weg wijzen en de kern van het christelijk geloof verdedigen.

6 June 2011 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 15:16

Prof. Verboom slaakt de verzuchting dat wij geestelijk weinig winst boeken met allerlei theologische discussies in het RD. Hij acht de pagina’s van De Saambinder of De Waarheidsvriend daartoe meer geëigend. Als het gaat om discussies over de fijnigheden van de verbondsleer of verkiezingsleer, lijken mij die niet alleen voor het RD maar ook voor kerkelijke bladen weinig zinvol. Ook daarin kunnen we ons beter tot de kern van de zaak beperken en zoeken naar wat verbindt. Als genoemde zaken aan de orde moeten worden gesteld, denk ik eerder aan een theologisch vakblad of een boek. Ik zou dus nog een stap verder willen gaan dan Verboom.

Anders ligt het met zaken zoals de persoon en het werk van Christus, het gezag en de onfeilbaarheid van de Schrift, de noodzaak en werkelijkheid van de wedergeboorte en de vraag naar de toe-eigening van het heil. Deze zaken raken de kern van het geestelijke en daarmee ook kerkelijke leven.

Het RD wil vanuit de Schrift en in gebondenheid aan de gereformeerde belijdenis het nieuws doorgeven en analyseren. Daartoe behoren ook kerkelijke ontwikkelingen. Gewaakt moet worden voor het aanwakkeren van theologische haarkloverijen en uitvergroten van detailverschillen, dan wel het constateren van allerlei kleine onvolkomenheden. Wat wel mag worden verwacht is dat het RD een bijdrage levert aan het bewaren van het ons toevertrouwde pand. Dat is toch de boodschap: dat de drie-enige God Die Zich in de Schrift aan ons heeft geopenbaard de God van volkomen zaligheid is.

Niet alleen binnen het brede kerkelijke leven, maar ook in de gereformeerde gezindte vinden van de Schrift afwijkende gedachten ingang aangaande zijn zelfgetuigenis, de persoon en het werk van Christus en de realiteit van het feit dat alleen wedergeboorte ons een levend lid maakt van de ene, heilige, algemene christelijke kerk. Het zou schuldige nalatigheid zijn om daartegen niet te waarschuwen. En laten we vooral ook wijzen op wat wél de goede weg is.

Een lichtend voorbeeld van echte katholiciteit gepaard gaande met het verheffen van de stem tegen werkelijke gevaren is voor mij de anglicaanse bisschop J. C. Ryle (1816-1900), Zijn geschriften zijn inmiddels ook in het Nederlands in ruime mate te verkrijgen. Laten we de grote waarde van het ons toevertrouwde pand van het Evangelie van Gods genade allereerst vurig beminnen, maar dan ook standvastig verdedigen.

De auteur is hersteld hervormd predikant te Boven-Hardinxveld en docent Bijbelse theologie aan het Hersteld Hervormd Seminarie in Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer