Satelliet ontdekt verdwenen piramide in Egypte
Het Egyptische woestijnzand heeft zeventien verdwenen piramides prijsgegeven. Infraroodsatellieten hebben op hun speurtocht bovendien meer dan 1000 graftombes en 3000 oude nederzettingen onder het zand ontdekt. De onderzoekers hebben sommige vondsten al met opgravingen kunnen bevestigen. Dat meldde de Britse nieuwszender BBC vorige week.
Hoofdonderzoeker Sarah Parcak, egyptoloog aan de universiteit van Alabama, is tevreden over de resultaten. „Het ontdekken van een piramide is de droom van elke archeoloog. Maar toen ik zag wat we hadden gevonden, kon ik het bijna niet geloven.”
Haar team bestudeerde de beelden die de infraroodsatellieten op 700 kilometer hoogte hebben gemaakt. Die waren zo scherp dat ze voorwerpen kleiner dan 1 meter nog konden onderscheiden.
De ontdekte gebouwen zijn opgetrokken uit gebakken klei, dat een ander warmtebeeld geeft dan het omringende woestijnzand. Zo konden Parcak en haar team de vormen van huizen, tempels en graftombes eenvoudig onderscheiden op de infraroodbeelden.
Parcak denkt nog veel meer nederzettingen te kunnen ontdekken. „Wij hebben nu de vindplaatsen dicht onder het zandoppervlak gelocaliseerd. Er zijn mogelijk nog duizenden locaties te vinden. We staan nog maar aan het begin van een enorme klus.”