„Amendement netneutraliteit bedreiging voor Kliksafe”
DEN HAAG – Een wetswijziging van de oppositie om zogenoemde netneutraliteit te waarborgen, bedreigt de mogelijkheden voor aanbieders van gefilterd internet.
Doel van het amendement van D66, PvdA, GroenLinks en SP –dat woensdag in de Tweede Kamer behandeld zal worden– is te verbieden dat internetaanbieders de toegang tot bepaalde websites vertragen, blokkeren of tarifferen. Hiermee moet onder meer worden voorkomen dat bedrijven als KPN toegang tot bepaalde internetdiensten –zoals bellen via Skype– blokkeren of die alleen openstellen voor klanten die extra betalen.
Als het voorstel in zijn huidige vorm wordt aangenomen, kan dat echter grote gevolgen hebben voor aanbieders van gefilterd internet, stelt Kliksafedirecteur Bert Jan Peters. „Filtering zoals wij dat nu aanbieden aan onze 15.000 klanten, wordt dan feitelijk onmogelijk gemaakt,”
PvdA-Kamerlid Van Dam, die het wetsvoorstel heeft ondertekend, erkent de gevolgen voor de filteraars. „Tja, ons voorstel zal grote gevolgen hebben voor iedereen, óók voor aanbieders van gefilterd internet. Het principe is dat providers straks niet langer mogen bepalen wat klanten wel of niet kunnen bezoeken. Ik snap overigens best dat je als ouders je kinderen wilt beschermen tegen van alles en nog wat op internet dat niet goed is, maar uiteindelijk is die bescherming ten diepste natuurlijk een illusie: op straat kun je die gevaren ook niet buitensluiten. Het lijkt mij daarom slimmer om kinderen vooral weerbaar te maken.”
Als mensen desondanks „héél erg graag” een filter willen, kan dat straks wat hem betreft overigens nog steeds. „Ik verwacht dat een vorm van filtering waarbij klanten zelfstandig de filters aan of uit kunnen zetten, en dus ook zelf kunnen beslissen of ze er wel of niet voor willen betalen, nog wel binnen de grenzen valt van de nieuwe wet. Maar zeker weten doe ik dat niet. Ook kunnen burgers natuurlijk filteren door speciale software op hun pc te installeren. Dat kan niemand hen verbieden.”
De wijze waarop een bedrijf als Kliksafe momenteel filtering aanbiedt –waarbij het afnemen van internet zonder filter geen optie is– valt volgens het PvdA-Kamerlid in ieder geval niet binnen de nieuwe wet. „Dat zullen ze daar dus toch echt anders op moeten lossen. Providers die klanten méér laten betalen om klanten minder te laten zien, nee: dat kan straks echt niet meer. Al vraag ik me af of autoriteiten dergelijke aanbieders ook direct zullen bestraffen. Daarvoor zijn natuurlijk wel eerst klachten van klanten nodig.”
SP-Kamerlid Gesthuizen noemt de gevolgen voor internetfilteraars wel een „belangrijk punt om bij de uiteindelijke tekst” nog rekening mee te houden. „Dit voorstel is bedoeld om consumenten te beschermen. Het zou raar zijn wanneer er dan juist op een ander vlak weer bescherming verloren gaat.” Ze stelt „desnoods” haar handtekening onder het voorstel weg te zullen halen wanneer de initiatiefnemers onvoldoende ruimte aten voor gefilterd internet.
Naast het amendemen van de oppositie, zal woensdag ook een soortgelijk voorstel van regeringspartij VVD worden behandeld, wat iets meer ruimte lijkt te bieden aan filteraars. De SGP zoekt op dit moment steun bij andere partijen om ook expliciet een aanbodbeperking zoals Kliksafe die nu op ideële gronden biedt, mogelijk te laten blijven.