Misschien miljoen euro voor ongewilde zwangerschap
De schadevergoeding die een huisarts in Ede moet betalen aan een vrouw die door haar fouten ongewenst zwanger raakte, kan oplopen tot een miljoen euro. Haar advocaat, letselschadespecialist M. de Witte uit Amersfoort, heeft dit donderdag gezegd. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de huisarts woensdag tot het vergoeden van de kosten voor levensonderhoud van het ongewenst geboren kind.
De hoogte van de schadevergoeding moet nog definitief worden vastgesteld.
De huisarts bracht het anticonceptiemiddel Implanon bij de moeder aan.Het gaat om een dun staafje dat aan de binnenkant van de bovenarm onder de huid van de vrouw met een injectienaald moet worden ingespoten. Het middel zou de vrouw drie jaar lang beschermen tegen zwangerschap. De arts maakte echter fouten. Ze controleerde niet of het staafje op de juiste plek zat. Ze voerde, twee weken na plaatsing, geen controle uit. Daarbij bleek ze het medisch dossier van de vrouw niet goed te hebben ingevuld. De vrouw bleek in april 2001 zwanger te zijn.
Advocaat De Witte laat het niet bij de uitspraak van de rechter zitten. Volgens hem worden niet alleen veel fouten gemaakt bij het inbrengen van het anticonceptiestaafje. „Het middel op zich is ook onbetrouwbaar.” Hij is al langer namens twintig vrouwen bezig een rechtzaak tegen fabrikant Organon aan te spannen en een schadevergoeding te eisen. De Witte verwacht dat de zaak op korte termijn voor de rechter komt.
Hij verwijt Organon de vrouwen misleid te hebben door net te doen alsof het middel betrouwbaar is. De fabrikant zou ook op een bedrieglijke manier reclame voor het anti–conceptiestaafje hebben gemaakt.
Het anticonceptiemiddel Implanon is sinds 1999 op de markt. Volgens de fabrikant is het middel zeer betrouwbaar. Het wordt door 11.000 vrouwen in Nederland gebruikt. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, een onafhankelijk orgaan, zijn voor zover bekend vijftig vrouwen die het middel gebruiken, zwanger geraakt. Bij veertien gevallen gebeurde dit omdat de arts fouten maakte bij plaatsing van het staafje in de arm. Drie vrouwen bleken al zwanger te zijn toen het staafje werd ingebracht en één vrouw had vlak na plaatsing nagelaten aanvullende anticonceptie te gebruiken. Bij vijf vrouwen bleek het staafje echter wel goed te zitten. Het is volgens het college niet duidelijk waardoor de vrouwen toch zwanger raakten. Ook bij de rest van de vijftig vrouwen bleef de oorzaak onbekend.
Organon zegt een rechtszaak met vertrouwen af te wachten. Volgens een woordvoerder kunnen vrouwen alleen zwanger zijn geraakt, omdat de huisarts fouten heeft gemaakt bij plaatsing.