Keuning: Brede discussie in CU over Bijbelinterpretatie
DEN HAAG – In de ChristenUnie moet een brede discussie op gang komen over de vraag hoe de partij de Bijbel leest en vertaalt in politieke stellingnames.
Dat betoogt ChristenUnie-duoraadslid Mart Keuning uit Leiden in een woensdag verstuurde open brief aan het partijbestuur van de ChristenUnie.
In de –mede door voorzitter Robert Heij van ChristenUniejongerenorganisatie PerspectieF ondertekende brief– stelt Keuning dat er „iets aan de hand lijkt te zijn met de ChristenUnie.” De voorheen algemeen geldende reformatorisch-gereformeerde Bijbelinterpretatie is volgens hem „minder vanzelfsprekend geworden.”
Dat is zijns inziens het gevolg van de verbreding van de partij, die zich sinds halverwege het vorige decennium ook richt op evangelische, rooms-katholieke en „zelfs niet kerkelijke kiezers.”
„Met één been staat de ChristenUnie in de oude traditie, waarin we allemaal hetzelfde uit de Bijbel haalden en bijvoorbeeld homoseksualiteit als zonde afdeden”, schetst Keuning. „Met het andere been staat de ChristenUnie in de realiteit van een verbrede partij, waarin een eenduidige Bijbelinterpretatie niet meer voor zich spreekt.”
Keuning wil een brede discussie binnen zijn partij uitlokken over de vraag of de CU terug moet gaan naar een situatie waarin één Bijbelinterpretatie mogelijk was of dat de partij de consequenties van de verbreding accepteert en op zoek gaat naar gedeelde waarden die je uit Gods Woord kunt halen. „Zijn we een getuigenispartij, of gaan we verder als programpartij?”
De oud-vicevoorzitter van PerspectieF wil die vraag nu niet zelf beantwoorden. „Binnen de ChristenUnie zijn veel verstandige mensen actief. Van hen moet het antwoord komen.”
Keuning stelt dat de vraag die hij in zijn brief opwerpt, binnen de partij breder leeft. „Een aantal landelijk bekende kopstukken is het met mijn oproep tot discussie eens.”
Reactie partijbestuur
In een reactie op de open brief van Keuning stelde het ChristenUniepartijbestuur woensdag dat het „bijdragen van de leden van de partij die passen in het vervolgtraject op het evaluatierapport van de commissie-Schipper verwelkomt.”
Samen met die leden „moeten we de weg die we op het afgelopen partijcongres zijn ingeslagen, verder vormgeven”, aldus het bestuur. „Het rapport van Schipper is op het congres aan de orde gekomen en daar zijn de aanbevelingen van zijn commissie overgenomen.”
Het partijbestuur zegt druk bezig te zijn met de uitvoering daarvan. „We vervolgen dat traject zorgvuldig en vastberaden en met de christelijke grondslag van de partij als vast ankerpunt.”