Gezondheid

Speuren naar EHEC

APELDOORN – De speurtocht naar de herkomst van de bacterie Entero hemorragische escherichia coli (EHEC) heeft nog geen duidelijke aanknopingspunten opgeleverd. De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben de verdenking van komkommers inmiddels ingetrokken.

Wetenschapsredactie
1 June 2011 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 15:14

Hoe komt het dat de bron van EHEC zo moeilijk is te vinden met de moderne opsporingstechnieken?

De onderzoekers proberen via patiënten na te gaan wat ze in de dagen voor ze ziek werden, hebben gegeten. Dat is lastig, want mensen moeten op hun herinnering afgaan en de incubatietijd van de ziekte bedraagt vier tot acht dagen. Bijna niemand weet precies wat hij een week ervoor heeft gegeten. Eventuele besmette producten zijn in deze periode vaak al uit de handel verdwenen en geconsumeerd, waardoor controle niet meer mogelijk is. Via deze moeizame aanpak viel de verdenking aanvankelijk op Spaanse komkommers, omdat op enkele exemplaren EHEC was aangetroffen. Deze verdenking is inmiddels ingetrokken. Naar gisteren bleek, ging het om een andere variant dan de nu in het spel zijnde O104-bacterie.

Op welke manier kun je besmet raken met de EHEC-bacterie?

De bacterie is altijd afkomstig uit mest van vee. Belangrijkste bron is het slachthuis. Als een rund verkeerd wordt opengesneden, komt de mogelijk besmette ontlasting in aanraking met het vlees. Dit wordt wel met water schoongespoten, maar dat is niet afdoende. Wie vervolgens dit vlees of het daarvan gemaakte gehakt niet goed doorbakt of bij het klaarmaken onhygiënische werkt, kan besmet raken.

De ziekteverwekker kan zich ook verspreiden via ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten zoals kaas die van niet-verhitte melk is gemaakt. Ook kan de bacterie op groenten belanden die in contact zijn gekomen met mest. De meeste uitbraken zijn in het verleden ontstaan via rauw of onvoldoende verhit rundvlees, zoals gehakt, hamburgers en filet americain. Een andere besmettingsroute is de kinderboerderij. En ook kunnen mensen elkaar besmetten.

Hoe kun je het besmettingsrisico verkleinen?

Goed wassen van groenten is belangrijk, maar de bacterie is er moeilijk af te krijgen. Schillen is daarom beter. Bij de vleesbereiding en bij het klaarmaken van rauwe groenten is het belangrijk keukengerei, zoals messen en snijplank, goed te reinigen alvorens deze te gebruiken voor andere doeleinden. Vervang de vaatdoek dagelijks door een schoon exemplaar. Verder: handen goed wassen na het klaarmaken van vlees en groenten, na toiletbezoek, voor het eten en na bezoek van een kinderboerderij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer