Buitenland

Akkoord over vredesmacht ondertekend

Na lang touwtrekken hebben de Britse generaal John McColl en de Afghaanse interim-regering gisteren officieel een akkoord over de internationale vredesmacht (ISAF) voor Afghanistan ondertekend. De overeenkomst moet nu nog door de landen die troepen beschikbaar hebben gesteld worden bekrachtigd, waaronder Nederland.

Buitenlandredactie
4 January 2002 21:47Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

Tijdens een korte ceremonie vrijdag in Kabul ondertekende zowel generaal McColl als de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Yunis Qanuni het document dat de stationering van buitenlandse militairen regelt. Met de officiële bekrachtiging is een eind gekomen aan de krachtmeting die bij de onderhandelingen van begin december in Duitsland begon.

„We hopen dat deze handtekening Afghanistan de stabiliteit en vrede zal brengen die we zo veel jaren nodig hebben gehad. Ook hopen we dat de samenwerking tussen Afghanistan, de internationale veiligheidsmacht en de Verenigde Naties een definitief einde zal maken aan het terrorisme en banditisme in Afghanistan”, aldus interim-premier Hamid Karzai.

De ceremonie werd bijgewoond door de Afghaanse ministers van Defensie, Qasim Fahim, de minister van Grenszaken, Amanullah Zadran, en Amerikaanse militaire functionarissen.

Al tijdens de door de VN geleide onderhandelingen op de Petersberg bij Bonn over een nieuw Afghaans bestuur rees er onenigheid over onder meer de omvang van een internationale vredesmacht. Ook daarna kon men het in Kabul lange tijd niet eens worden over de omvang van ISAF. Over de duur van de stationering wist men eveneens met moeite overeenstemming te bereiken.

ISAF zal in eerste instantie zes maanden dienen in Afghanistan, maar dat kan eventueel verlengd worden, zo verklaarde generaal McColl gisteren. „Er bestaat een termijn van zes maanden. Met instemming van de Afghaanse interim-regering en de internationale gemeenschap kan de missie worden verlengd”, aldus de ISAF-bevelhebber.

De buitenlandse troepen, waaronder ook Nederlandse, zullen in eerste aanleg alleen in Kabul en directe omgeving worden ingezet. De Britten krijgen de eerste drie maanden de leiding. ISAF-militairen moeten onafhankelijk van de Amerikaanse troepen in Afghanistan gaan opereren.

Voor het eerst sinds het begin van de operatie in Afghanistan is gisteren een Amerikaanse militair om het leven gekomen door vijandelijk vuur. Dit is vernomen van een bron bij het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht en marine voerden gisteren, net als een dag eerder, een bombardement uit op Zhawar aan de grens met Pakistan. Washington denkt dat zich daar al-Qaida-strijders ophouden.

Taliban-leider mullah Omar is nog altijd voortvluchtig. „Als Omar was aangehouden zou ik het weten”, aldus premier Karzai gisteren tegen het Amerikaanse televisiestation ABC. De Afghaanse minister van Wederopbouw, Mohammed Amin Farhang, had eerder voor de Duitse televisie gespeculeerd over het arresteren van Omar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer