Kabinet in beraad over ‘sterke’ EU-commissaris
Het kabinet neemt volgens staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) de wens van de Tweede Kamer om binnen de uitgebreide EU een commissaris mét stemrecht te eisen, in beraad en zal daarover ook met de partners binnen de Benelux overleggen.
Een kamermeerderheid van CDA, VVD, LPF, ChristenUnie, SGP en SP stemde woensdag voor een motie die het kabinet oproept binnen de EU een commissaris met stemrecht te eisen, ook als de EU is uitgebreid met tien nieuwe lidstaten. Het kabinet wil juist een Europese Commissie met commissarissen met en zonder stemrecht. Dat is beter voor de slagvaardigheid van de Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, meent het kabinet.
Nederland krijgt mogelijk toch zijn felbegeerde vetorecht bij uitgaven van de Europese Unie. Nog eenmaal, in 2006, moeten alle lidstaten instemmen met een meerjarig plafond voor de Europese miljardenbegroting. In de Europese grondwet werd aanvankelijk het vetorecht geschrapt. In de nieuwste versie staat dat bij de komende vergadering voor het meerjarenbudget nog wel unanimiteit nodig is.
De Nederlandse regering had daarop aangedrongen, omdat Nederland relatief veel afdraagt aan Brussel. „Er is duidelijk een stap richting Nederland gezet”, meent G. de Vries, vertegenwoordiger van de regering in de Europese conventie, die belast is met het opstellen van een grondwet voor de Europese Unie.
De leden van de conventie kwamen woensdag voor het laatst bijeen. De conceptgrondwet lijkt steeds meer steun te krijgen. Na Duitsland en Frankrijk lieten ook de kleine landen deze week hun bezwaren vallen. Het eindvoorstel van de conventie is overigens niet bindend. De regeringsleiders gaan het komende halfjaar alles opnieuw bespreken.
Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat een meerderheid van 63 procent van de Nederlanders wil dat er een referendum komt over de Europese grondwet. Bijna een kwart (23 procent) is tegen. De meeste Nederlanders weten niet of ze in geval van een referendum voor of tegen zouden stemmen. Ze weten er te weinig vanaf.